Politievakbonden beginnen aan tweedaagse staking: “Geen hinder voor burgers. Met doorgedreven controles straf je alleen maar de mensen”

Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.
De staking van drie politievakbonden (NSPV, ACV Politie en ACOD Politie) wordt goed opgevolgd, zegt Carlo Medo, nationaal voorzitter van de vakbond NSPV. "De bedoeling is niet het land lam te leggen of de burgers te vervelen met allerlei controles, we leggen nu de nadruk op het informeren van de collega's aan een aantal stakersposten.”

De politievakbonden staken uit bezorgdheid over de hervorming van hun statuut, hun pensioenregeling, het personeelstekort, de werkdruk en de geweldpleging tegen politiemensen. 

“We hebben een specifiek ambt, want we lopen naar het gevaar toe. En er wordt heel wat verwacht qua kennis en capaciteiten. Dat is toch wel heel zwaar voor onze politiemensen en zorgt ervoor dat ze op een bepaalde leeftijd helemaal opgebruikt zijn”, stelt Medo. “Ook het geweld tegen de politie neemt toe, waardoor steeds meer collega’s gekwetst geraken. Je kunt dus de vraag stellen of er nog wel respect voor het uniform is. Het wordt daardoor ook alsmaar moeilijker om jongeren nog te laten kiezen voor het beroep.”

“Met controles maak je je niet sympathiek”

De eerste van de twee stakingsdagen begon vandaag. Om 6 uur waren er al stakersposten aan de commissariaten van Luik, Charleroi en Brussel, waarna ook in Zeebrugge, Genk en Leuven actie gevoerd werd. 

“We hebben vooral de collega’s geïnformeerd en aan de mensen uitgelegd wat het doel van onze beweging is. Met de doorgedreven controles straf je alleen maar de mensen en daar maak je je niet sympathiek mee. Het is niet de bedoeling om de buurt te gijzelen. Het overmaken van de boodschap en de bewustwording rond de thema’s zijn het belangrijkste”, zegt Medo.

“Morgen zijn we terug paraat om de burger te dienen. Dit zit niet in ons DNA, want het is altijd moeilijk voor ons om er niet te zijn. Maar het zit hoog bij het personeel, dat heel veel vragen heeft over onder meer het statuut. Men moet een keuze maken: men wil met een Porsche rijden met het budget van een Lada.”

Morgen zijn we terug paraat om de burger te dienen. Maar het zit hoog bij het personeel. Men moet een keuze maken: men wil met een Porsche rijden met het budget van een Lada

“Positief gesprek”

"We willen dat onze boodschap goed overkomt bij het personeel en bij de overheid”, vervolgt Medo. “Gisteren hebben we al een onderhoud gehad met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en die heeft geluisterd naar onze bekommernissen. Het was een positief gesprek en we hopen dat dit resulteert in positieve maatregelen.”

Morgen volgt de tweede stakingsdag voor de leden van de drie vakbonden, maar vooral ACV Politie en ACOD Politie zetten de staking dan verder. “Het lijkt me logisch dat onze mensen morgen terug aan het werk gaan, maar we laten de mensen vrij. Als ze willen staken, is dat hun recht, maar we gaan de mensen niet aanzetten”, besluit Medo. De grootste politievakbond, het liberale VSOA, niet mee aan de actie. "Dat is een kwestie van strategie", zegt Medo. "Zij kiezen voor een andere aanpak en dat respecteren wij." 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Verdonck

  Niemand wil aan zijn voordelen en/of statuut laten raken. Alle verworvenheden wil iedereen behouden en zo kom je nergens en creëer je armoede. De tijd van meer en meer is voorbij. Als men hier als vakbond dwars ligt gaat het werk naar onze buurlanden. De huidige vakbondswerking is voorbij gestreefd. Wij gaan nu winkelen en tanken in Nederland gaan jullie maar in de kou staan.

 • Erwin Vandriessche

  Zij die de buffer vormen tussen het bozer wordend volk en de politiek, worden constant door deze politici bedot. Moest de politie er niet zijn, dan hadden al enkele politici een flink pak rammel gekregen en in een of andere vuilbak terecht gekomen zoals in Oost-Europa al eens gebeurd. Wie weet ? Doch demonstranten, de politie is niet de pispaal of het doel van projectielen, dat zijn die de wetten maken.

 • Andre van Ruyskensveld

  Crem is nu grote baas toch voor 1 maand misschien ,,dus dat wordt niks

 • eddy Baert

  dit is puur machts misbruik en misbruik van belasting geld