Politievakbond roept agenten op bij volgende betoging om doktersbriefje te gaan

PHOTO_NEWS
VSOA Politie roept de Brusselse agenten op om bij een volgende ordedienst om een doktersbriefje te gaan. Volgens de vakbond krijgt de Brusselse politie immers onvoldoende steun van burgemeester Yvan Mayeur (PS), die geen enkele steunbetuiging zou hebben uitgesproken na het geweld tijdens de nationale betoging.

"We kunnen ons goed voorstellen dat de collega's die de volgende keer worden ingezet in een dergelijke ordedienst zodanige stress zullen ondervinden - omdat ze vrezen voor hun eigen leven, gelet op het feit dat de eigen werkgever hun fysieke veiligheid niet voldoende beschermt - dat een medische vrijstelling gerechtvaardigd is", argumenteert de VSOA.

Geen steun
Kop van jut is burgemeester Mayeur. "Waar is de burgemeester om zich te ontfermen over de meer dan honderd gewonden bij het personeel, waarvoor hij de verantwoordelijkheid draagt", aldus nog de vakbond. "Als bestuurlijke overheid heeft hij de crapuleuze uitlatingen 'dat de ordediensten zouden geprovoceerd hebben', zelfs niet ontkend."

De uithaal van de vakbond is opvallend, aangezien Mayeur "de anti-sociale acties van Antwerpse dokwerkers en hooligans" gisterenavond al snel veroordeeld heeft. De burgemeester liet ook meteen verstaan een klacht met burgerlijke partijstelling te overwegen.

BELGA
BELGA

Waar is de burgemeester om zich te ontfermen over de meer dan honderd gewonden bij het personeel?

VSOA
PHOTO_NEWS

98 agenten gewond
Bij de rellen die gisteren in Brussel de nationale betoging ontsierden, zijn 19 agenten van de politiezone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) gewond geraakt. Dat gebeurde op de Zuidlaan, waar de agenten hun collega's van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene en Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) waren komen bijstaan. Twee agenten zijn minstens twee dagen arbeidsongeschikt, zo meldt de politie Brussel Noord.

Eerder raakte bekend dat ook 43 agenten van Brussel Hoofdstad/Elsene en 36 agenten van Brussel Zuid gewond raakten bij de rellen en dat 43 personen opgepakt werden. Twee van hen zijn gerechtelijk aangehouden door de politie omdat ze agenten zouden verwond hebben. Eén man, die vier agenten zou verwond hebben, kreeg een rechtstreekse dagvaarding, de tweede, die vijf slachtoffers zou gemaakt hebben, wordt vrijdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het Brusselse parket vraagt zijn aanhouding.

De politie is intussen ook nog op zoek naar vier andere relschoppers die agenten zouden verwond hebben en van wie de identiteit achterhaald kon worden.

BELGAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.