Politievakbond niet te spreken over nep-arrestatie midden in Antwerpen: "Dit kan paniek veroorzaken"

Beeld van de oefening gisterenochtend op de Keyserlei.
ATV Beeld van de oefening gisterenochtend op de Keyserlei.
Politievakbond NSPV is niet te spreken over een arrestatieoefening met groot machtsvertoon op de Keyserlei in Antwerpen gisteren. Dat meldt ATV. De politie zelf begrijpt niet wat het probleem is. "Sommige zaken kan je niet anders inoefenen dan op het terrein", reageert politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Met getrokken (namaak)wapens overmeesterden inspecteurs van de arrestatie-eenheid (SRT) rond 9 uur 's ochtends een man, om hem vervolgens op de grond te dwingen. Tijdens de ochtendspits, vlak bij het Centraal Station en vlak bij de joodse wijk. Kan niet, vindt NSPV. "Heeft men rekening gehouden met alle mogelijke gevolgen die er kunnen zijn? Wat als een burger iets krijgt of er grote paniek en chaos ontstaat?", klinkt het tegenover ATV. De politievakbond hoopt dat het iets eenmalig is. "Moet die opleiding daar gebeuren? Dit hoeft echt niet zo open en midden in de stad."

Volgens de Antwerpse politie gebeuren zulke oefeningen in het Antwerpse stadscentrum geregeld en zijn ze ook belangrijk. "We begrijpen dat sommige mensen dat spectaculair vinden of schrikken, maar we moeten gewoon oefenen", zegt woordvoerder Bruyns. "Er is ook altijd iemand aanwezig die de oefening begeleidt en evalueert en die is ook aanspreekbaar. Hij zal steeds goed rondkijken of er mensen zijn die aanstoot nemen aan de oefening of geschrokken zijn en zal dan duiden wat het doel is van de oefening, en vooral ook dat het om een oefening gaat. Het is in het belang van iedereen dat de mensen die op straat werken goed geoefend aan de slag kunnen." 

De politiewoordvoerder gaat niet dieper in op de aard van de tactische oefening. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vekemans

  Oefenen moet je zo realistisch mogelijk doen, ik treed Louis Heyens bij dat je niet aan misdadigers kan vragen om de stad te verlaten om hen dan aan te houden, het is misschien iets wat Groen wel zou willen want in hun context mag je niemand meer aanhouden, en zijn politiemensen vogelvrij, wat wil zeggen in de ogen van deze groene politici zijn politiemensen minderwaard dan zelfs een wandluis

 • Frank Zappas

  Dit moeten ze altijd doen in van het publiek afgeschermde zones. Burgers of criminelen zouden absoluut niet op de hoogte mogen zijn van operationele tactieken.

 • Armand Wuyts

  Nog wat meer opvallen met al hun machtsvertoon!

 • Peter Rousseeuw

  Nu kunnen de gene die zich niet willen aanpassen aan de Westerse maatschappij de gevolgen "levend" mee maken.

 • Andy Vercruysse

  dat is juist goed het moet veel meer gebeuren