Politievakbond dient stakingsaanzegging in

De politievakbond Sypol.be heeft een stakingsaanzegging ingediend. De bond eist de betaling van het Copernicus-vakantiegeld voor alle politieambtenaren van het operationeel kader, en dit vanaf 2002.

Vier jaar geleden werd door de vakbond en 1.886 van zijn leden gerechtelijke actie ondernomen, die onlangs leidde tot een veroordeling van de Belgische staat. Volgens de rechtbank van eerste aanleg in Brussel lopen de politieambtenaren al sinds 2002 een aanvullende vakantiepremie mis, die één keer per jaar goed is voor 30 procent van hun maandloon.
 
De rechtbank heeft niet alleen beslist dat ze daar wel degelijk recht op hebben, de regering moet ook alle niet-betaalde premies van de afgelopen acht jaar uitbetalen. Voor de agenten komt dat neer op een extraatje van gemiddeld 10.600 euro per agent, afhankelijk van hun loon. De factuur voor de overheid zou kunnen oplopen tot 400 miljoen euro.

Beroep aangetekend
Omdat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom laten weten heeft dat de staat mogelijk in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank, dient Sypol.be de stakingsaanzegging in voor de periode van 25 oktober tot 31 december.
 
Sypol.be wordt niet gezien als "representatieve" vakbond en wordt daarom niet betrokken bij de onderhandelingen. (belga/ka)