Politievakbond ACV kondigt staking aan: "Het is genoeg geweest"

Photo News
De christelijke vakbond bij de politie, ACV Openbare Diensten, dient een stakingsaanzegging in. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan VTM Nieuws. Ze eisen toegevingen van minister Jan Jambon (N-VA) over hun ziektestelsel. "Het is genoeg geweest voor de politiemensen", zegt Joery Dehaes, secretaris van ACV Politie. 

"Eind deze week gaan we de stakingsaanzegging indienen", gaat Dehaes verder. Welke acties ondernomen zullen worden, is nog onduidelijk. "Maar de bereidheid is groot. Er komen ook boetevrije weken, maar er komen zeker harde acties. We willen staken omdat er een zoveelste aanval op ons statuut is gekomen, namelijk het aanpassen van ons ziektestelsel."

De federale regering besliste in juli om het ziekteverlof bij de ambtenaren aan te passen. Het systeem van de 21 ziektedagen per jaar die opgespaard kunnen worden, moet tegen volgend jaar worden afgeschaft. De politiebonden hebben daarover vandaag overlegd met minister Jambon.

"De vakbonden hebben gevraagd of er voor de politie geen uitzondering kon worden gemaakt, wegens de specifieke zaken die verbonden zijn aan ons beroep. Maar de minister wil daar niet van weten", zegt Dehaes. Hij denkt dat de aanzegging nog door enkele andere politiebonden gesteund zal worden. 
Morgen is er overleg met de andere vakbonden.

Dit is voor ons slechts de druppel die de emmer doet overlopen. De politiemensen worden uitgeperst als citroenen

Aanhoudende personeelstekort

De vakbondsman beklemtoont dat de verlofregeling slechts een van de redenen is voor het indienen van de aanzegging. Hij wijst onder meer ook op het aanhoudende personeelstekort bij de politie. "Dit is voor ons slechts de druppel die de emmer doet overlopen. De mensen moet steeds harder werken en intussen komen er steeds meer aanvallen op hun statuut. Op die manier worden de politiemensen uitgeperst als citroenen."

Door het indienen van de aanzegging zouden in de tweede helft van september vakbondsacties mogelijk worden bij de federale en lokale politie. Eerst moet er nog overleg plaatsvinden. "Maar daar verwachten we niet veel van", zegt Dehaes. "Een akkoord wordt moeilijk. Tenzij Jambon opeens 4.000 opgeleide politiemensen tevoorschijn kan toveren en de nieuwe ziekteregeling intrekt."
147 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Wat een zever. Als je niet ziek bent moet je ook geen dagen kunnen opsparen. En als je ziek bent, ga dan op ziekenkas. Maar iemand vooruit zoveel ziektedagen geven is pervers en helemaal niet nodig. Al zeker niet voor een "zwaar beroep" als politie.

 • jan pharma

  En waarvoor gaan ze bij de politie? Om de burger te dienen? ...Vergeet het! Maar wel om in 't zwart te gaan bijklussen en om ziektedagen (wanneer ze niet ziek zijn ) op te sparen. In wat voor een apenland(je) leven wij?...Met 6 regeringen die er niets aan doen...Willen ze staken, laat ze staken...maar maak er dan ook komaf mee.

 • Erik Desloover

  iedereen zou zijn ziektedagen moeten opsparen ingeval van langdurig ziekte , want iedereen wordt uitgeperst als citroenen ook in de prive , en neen ziektedagen is geen vervroegd pensioen !!

 • Erik Desloover

  groot gelijk !!!

 • Rik Tytgat

  De lat moet gelijk gelegd worden, maar dan ook en vooral voor de politici die beslissen over het statuut van anderen, maar voor zichzelf steeds gunsten en uitzonderingen in petto hebben.