Politietop pleit onschuldig en wijst met vinger naar Dewael

Dewael was volgens Debeck al een jaar op de hoogte van verdenkingen van onregelmatigheden.
UNKNOWN Dewael was volgens Debeck al een jaar op de hoogte van verdenkingen van onregelmatigheden.

Christa Debeck, één van de betrokkenen bij de verdachte benoemingen aan de politietop, weerlegt in haar verdediging alle beschuldigingen. "Ik heb niets gemanipuleerd, enkel de beslissingen van minister Patrick Dewael uitgevoerd", argumenteert haar advocaat in Het Laatste Nieuws.

De vrouw wordt ervan beschuldigd door schriftvervalsing benoemd te zijn tot vorser-raadgever bij de Algemene Inspectie. In haar verweer heeft ze het ook over het beruchte examen dat haar op haar positie bracht. Ze was daarvoor gezakt, maar de uitslag is later aangepast om haar toch aan de job te helpen, klinkt het bij Comité P.

Lijdend voorwerp
Haar advocaat, meester L'Heureux, repliceert: "Mevrouw Debeck zat niet in de examencommissie die dat kon doen. Zij was het lijdend voorwerp. Met lange ij, ja."

Net als politiebaas Koekelberg trekt zij de onpartijdigheid van de sanctionerende overheid, minister Patrick Dewael, in twijfel. Ook het Comité P heeft volgens haar niet de bevoegdheid een tuchtonderzoek te voeren. Tot slot roept ze ook verjaring in.

Jaar niets gedaan
"Minister Dewael is al in juni vorig jaar op de hoogte gebracht van verdenkingen van onregelmatigheden rond de benoeming van Debeck. Toen zag hij er geen grond voor een sanctie in, dan moet hij dat meer dan een jaar later ook niet doen", aldus meester L'Heureux. (belga/adv)