Politiemensen weldra makkelijker naar private bewakingsfirma's?

Photo News
N-VA heeft een wetsvoorstel klaar dat de overstap van politie en inlichtingendiensten naar private bewakingsfirma's makkelijker moet maken. De partij wil hen zo meer carrièremogelijkheden bieden.

Concreet schrapt het voorstel van N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote en zijn partijgenoten het verbod om tot vijf jaar na een functie bij de politie of de inlichtingendiensten aan de slag te gaan in de private bewakingssector.

Volgens Degroote is het verbod niet meer van deze tijd. Het werd destijds vooral ingevoerd om te verhinderen dat personeel via vroegere collega's aan vertrouwelijke informatie konden geraken. Tegenwoordig worden die gegevens bijgehouden in beveiligde datasystemen, argumenteert de N-VA'er.

Of hij daarmee partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon geen stokken in de wielen steekt? De kans bestaat immers dat private bewakingsfirma's nieuwe politiemensen die net een opleiding genoten op kosten van de staat zouden weglokken met hogere lonen of aantrekkelijkere voorwaarden. Daar is volgens Degroote echter aan gedacht. Zo wordt ook gewerkt aan een bepaling dat mensen na hun opleiding bijvoorbeeld minstens vijf jaar bij de politie aan de slag zouden moeten blijven.

Een gelijkaardige versoepeling zit trouwens ook in de pijplijn voor politiemensen die - al dan niet na hun pensioen - bijzondere veldwachter willen worden. Bijzondere veldwachters staan in voor het toezicht op de jacht, de vis- en de vogelvangst. Voor hen wordt via een koninklijk besluit gewerkt, aldus nog Degroote.