Politieke schaakspel over begroting wordt vanmiddag hervat

BELGA
Het kernkabinet heeft vannacht rond 01.00 uur zijn begrotingswerkzaamheden gestaakt. Er is nog altijd geen akkoord over de begrotingscontrole. Vanmiddag om 14.00 uur zetten de topministers de budgettaire discussie voort. Naar verluidt moet nog 200 miljoen euro worden gevonden.

Het politieke schaakspel over de begrotingscontrole is opnieuw geëindigd in remise. Het kernkabinet had wel de bedoeling om tot de finish te vergaderen, maar ideologische tegenstellingen gooiden roet in het eten. De premier, zijn vicepremiers en de minister van Begroting zaten sinds gisterenmiddag 11.30 uur aan tafel, maar verlieten de Lambermont rond 01.00 uur zonder akkoord.
 
Roerende voorheffing
Struikelblok was het voorstel om de roerende voorheffing voor iedereen op te trekken van 21 naar 25%. De regering besliste eind vorig jaar bij de opmaak van de begroting al dat rijken - wie per jaar meer dan 20.000 euro binnenrijft aan roerende inkomsten (spaarboekjes niet meegerekend) - voortaan 25% voorheffing moeten ophoesten. Dat tarief zou nu voor iedereen worden toegepast. Wie kan bewijzen dat hij niet aan 20.000 euro komt, kan de 4% een jaar later terugeisen via de belastingen.
 
Verzuurde relaties
Open Vld veegde dat voorstel gisterenavond echter van tafel. Volgens de Vlaamse liberalen komt de maatregel neer op de invoering van een vermogenskadaster en daar kan volgens hen geen sprake van zijn.
Het njet van de liberalen was niet van die aard om de sfeer rond de tafel op te krikken. De relaties verzuurden en de budgettaire discussie raakte geblokkeerd. Daarop werd dan maar beslist om de werkzaamheden op te schorten en de gesprekken vanmiddag weer voort te zetten. Om 14.00 uur steken de protagonisten de koppen weer bij elkaar.
 
Zekerheden
De topministers dienen nog 200 miljoen euro te vinden in de fiscaliteit. Sommige bronnen geven aan dat voorlopig enkel een accijnsverhoging op tabak al tot de zekerheden behoort. Die maatregel brengt echter maar 15 à 30 miljoen euro op. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) legde wel een voorstel op tafel dat komaf maakt met de fiscale aftrekbaarheid van allerlei cadeaus die bedrijven hun klanten aanbieden. Momenteel kunnen ze die voor de helft fiscaal inbrengen. Aan de notionele intrestaftrek zou niet worden geraakt.