Exclusief voor abonnees

Politiek expert Carl Devos: “We moeten naar minder en grotere partijen”

Carl Devos.
Jan De Meuleneir / Photo News Carl Devos.
Om tot een slagkrachtig beleid te komen pleit professor politieke wetenschappen Carl Devos (UGent) voor minder partijen. Spontaan gaan onze partijen zich niet herorganiseren, dus moet het via een hervorming van ons kiessysteem.  Wat zijn de mogelijkheden om dat te doen en met wat kunnen we maar beter stoppen? Onze journalist vroeg het hem in het kader van #operatietoekomst wat we dringend moeten aanpakken.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Dan houden we alleen nog het VB en de N-VA over, voor Vlaanderen ziet er dat dus goed uit.

 • Paul Boutsen

  Kleinere partijen, maar waar ligt de grens die nu ligt op 5%, wordt dat 10%, 15%? Dan vallen SPA,CD&V,OVld en Groen al uit de boot, de veredelde 11-11-11-(11) aktie. Betere opties zouden zijn "elke stem is evenveel waard", geen partijen uitsluiten hoe extreem ze ook zijn (PVDA-VB), elke politici in het parlement stemt voor of tegen naar eigen eer en geweten en niet omdat de partij het zo oplegt, een neutrale en evenredige verslaggeving dus geen politieke bevoordelen.

 • Jork Theeten

  Er moeten niet minder partijen zijn... Er moeten vooral minder niveaus zijn waar men aan politiek kan doen... Één federaal niveau is voor een land als Belgïë meer dan genoeg... Partijen moeten ook over de taalgrenzen kunnen samensmelten, alleen op deze manier kunnen de verschillende taalgemeenschappen terug dichter bij elkaar komen wat ons allemaal ten goede komt.

 • Philippe Stevens

  Die familie politiek moet ook gewoon stoppen , dit systeem heeft gefaald en daarmee uit .

 • Philippe Stevens

  1 regering en geen zakkenvullerij als ze in de oppositie zitten ! Nu !