Politiek duel tussen Demir en Van Grieken: “Raar dat Vlaams Belang naar een samenwerking streeft”

Zuhal Demir (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).
VTM NIEUWS Zuhal Demir (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).
In het wekelijkse politieke duel voor De Stem van Vlaanderen kruisen Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Zuhal Demir (N-VA) de degens. Een samenwerking tussen beide partijen lijkt momenteel onmogelijk, zo blijkt uit de felle discussies in het duel.

N-VA-politica Zuhal Demir zal vandaag niet aanwezig zijn op de stille mars tegen seksueel geweld die vanaf 14 uur plaatsvindt in Antwerpen. “Ik vind het goed dat er zo’n mars georganiseerd wordt. Elke politicus moet voor zichzelf uitmaken of hij/zij gaat. Met mijn gedachte ben ik er wel bij”, aldus Demir.

Vlaams Belang-kopstuk Tom Van Grieken zal wel op de mars aanwezig zijn. Niet als politicus, maar wel als burger, zo zei hij vanmiddag bij aanvang van het politieke duel. “Ik ga als burger, omdat het me raakt. We gaan niet met affiches lopen, maar ik ben het niet eens dat dit tragische voorval misbruikt wordt om niet over bepaalde problemen te spreken binnen justitie. Dat is problematisch”, zegt Van Grieken. 

Vlaams Belang heeft na de moord op Julie Van Espen het ontslag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gevraagd. “Het Vlaams Belang klopt misschien al twintig jaar lang op de nagel dat straffen effectief uitgevoerd moeten worden, dat de Wet-Lejeune afgeschaft moet worden, dat er geen besparing mag zijn op justitie en dat er gevangeniscapaciteit moet bijkomen. We zeggen dit al langer dan vandaag. Recht moet opnieuw rechtvaardig zijn.” 

Volgens Demir is het ontslag van Geens “een onzinnige eis”. “Want de regering is toch ontslagnemend”, zegt ze. “Als we kijken naar het dossier, dan is het duidelijk dat justitie een fout heeft gemaakt. Die man (Steve Bakelmans, nvdr.) had nooit vrij mogen komen. Tijdens het penitentiair verlof is de man tot drie keer toe niet teruggekeerd. Als het parket zegt dat er vluchtgevaar is, dan moet de rechtbank hierop ingaan”, gaat Demir verder. “Ik vind ook dat seksuele misdrijven harder gestraft moeten worden. De politiek draagt wél een verantwoordelijkheid. Er worden oplossingen verwacht. We moeten vermijden dat er nog slachtoffers vallen.” 

“Onder de N-VA-regering werden vier jaar lang de straffen niet effectief uitgevoerd”, bekritiseert Van Grieken. “Daders kregen een enkelband”. 

Delinquenten

Op de vraag of er lessen getrokken moeten worden over de veroordelingen van seksuele delinquenten is Van Grieken duidelijk. “Absoluut”, klinkt het.  Van Grieken refereert aan een andere tragische gebeurtenis. “Hoe vaak is het al niet gebeurd dat criminelen vrijkomen en opnieuw gruwelijke dingen doen? In Luik zijn er een tijd geleden twee agenten doodschoten. Ook die dader was op penitentiair verlof. Justitie zegt dat we daders niet weg kunnen steken in gevangenissen, omdat er te weinig plekken zijn. Wel dan moeten we extra plekken creëren. Veiligheid is een basisrecht van de burgers dat door de overheid gegarandeerd moet worden. Je kan een gevangenisboot laten komen bijvoorbeeld.” Vervolgens haalt het Vlaams Belang-kopstuk aan dat “de helft van de gevangenen niet-Belgen zijn”. “Er zijn bijna 1.000 Marokkaanse mensen in de gevangenissen. Laten we een gevangenis in Marokko bouwen. Dan zijn er weer 1.000 extra plekken vrij.”

“Onder Theo Francken zijn er heel wat criminele illegalen teruggestuurd”, reageert Demir onmiddellijk. “Het gaat hier over slachtoffers van seksuele misdrijven. De straffen moeten hoger en effectiever zijn.” Volgens Demir is het ook belangrijk dat daders in de toekomst niet hervallen. “Ik verwijs naar Nederland waar sterk wordt ingezet op dadertherapie. Het gevaar om terug slachtoffers te maken is daar veel kleiner”. Daarnaast benadrukt Demir dat er geen verjaring mag zijn van zedendelicten. “Een slachtoffer wordt getekend voor het leven. De schadeloosstelling mag veel hoger.” Ook moeten er meer zorgcentra voor slachtoffers komen, zo vindt Demir. “Minister Peeters zegt dat er enkel centra moeten komen waar er veel aangiftes zijn, maar slachtoffers kunnen maar aangifte doen als er een zorgcentrum is. In elke provincie moet er zo’n centrum zijn”.

Islamschool

De verkiezingsborden van Demir werden onlangs beklad met tekens die verband houden met de Grijze Wolven, de extreemrechtse en ultranationalistische Turkse beweging. Volgens de politica is dat niet de eerste keer. “Met de lokale verkiezingen was dit ook gebeurd”, verduidelijkt ze. “Kandidaten die verweven zijn met de Grijze Wolven komen op bij traditionele partijen en krijgen subsidies. Vraag van je allochtone kandidaten dezelfde voorwaarden als van autochtonen. Maar men doet dat niet omdat men weet dat men stemmen haalt bij die gemeenschap. CD&V zet die man (kandidaat-Kamerlid Yasin Gül, nvdr) dan uit de partij, maar dan zie ik dat hij verder geholpen wordt door de Grijze Wolven. Zij roepen nu op om massaal op hem te stemmen.”

Vervolgens gaat het in het debat over de mogelijke komst van een islamschool in Genk, georganiseerd door Milli Görüs. Die discussie is niet nieuw. In september 2018 trok toenmalig staatssecretaris Demir aan de alarmbel over de mogelijke komst van zo’n islamschool. Demir zei toen onder meer dat Görüs een organisatie is “die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken”. “Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten”, klonk het toen.

Volgens Van Grieken betekent de komst van de islamschool in Genk “een verkeerd signaal”. “Jambon kondigde toen een onderzoek aan. Er werden veel vragen gesteld, maar er kwamen geen antwoorden. Demir heeft toen het probleem herontdekt. Ik geef haar gelijk dat ze ertegen is. Het is een bedenkelijke organisatie die erachter zit. Ze hebben 700.000 euro subsidies gekregen.” 

Humanitaire visa

Een volgend thema in het politieke duel betreft de zaak rond humanitaire visa. Heeft deze zaak Theo Francken beschadigd, zo luidt de vraag. “Ik denk niet dat hij stemmen zal verliezen hierdoor. Hij heeft gedaan wat er van een staatssecretaris werd verwacht”, zegt Demir. “Hij heeft levens gered”.

Van Grieken schiet naar eigen zeggen op Francken “om tal van redenen”. “Hij is onvoorzichtig geweest, maar hij was niet op de hoogte van de situatie. Ik vind het laag dat de linkse partijen hem zo aanpakken. Ik heb problemen met zijn beleid, maar niet met wat hij zei toen”, verduidelijkt de politicus.

Bondgenoten

Aan het einde van het debat beantwoorden beide politici de vraag of er een samenwerking mogelijk is tussen Vlaams Belang en N-VA. “Ik vind het raar dat Vlaams Belang naar een samenwerking streeft, want ze doen niets anders dan kappen op Francken. Hoe kunt u samenwerken met een partij die op uw kop zit en die mensen ook uitsluit? Dit kan gewoon niet werken”, aldus Demir.

“Deze verkiezingen worden een Antwerps scenario all over again”, stelt Van Grieken. “Bart De Wever zal kiezen voor de socialisten. Ik reik u de hand, mevrouw Demir.”

Bekijk hieronder het volledige duel:
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Herbots

  Waarom zou N-VA moeten samenwerken met een veroordeelde partij. NOOIT samenwerken daarmee.

 • Francois stras

  Heb 2 keer de stemtest gedaan en kom uit op 1 het Vb en op 2 de NVA ...denk dat ze dan heel dicht bij elkaar zitten ,kan toch anders niet ?

 • Line Breemer

  Zuhal is nog rechter dan Vlaams belang zelf!

 • Albert De Vries

  Moest VB achterliggend niet zwartblauw zijn (niet voor de gewone burger maar voor de rijken en grote bedrijven dus), net als een Viktor Orbán, ze zouden het overwegen waard zijn. Maar ja, we hebben de voorbije vijf jaar al genoeg geleden onder de blauwtinten, met de voorbije donkerblauwe regering

 • Roger Cooks

  Als ze slim zijn gaan ze samen naar de kiezer. Het is het énige verweer tegen het oprukkend spook van links met Groen in de hoofdrol. Maar als NVA liever tegen de SPa aanschurkt, zullen DeWever en c° wellicht nog grote ogen trekken als de stemmen geteld zijn.