Politiek draagvlak voor Uplace lijkt volledig zoek: ook N-VA heeft twijfels

Een schets van het geplande shoppingcenter Uplace in Brussel.
rv Een schets van het geplande shoppingcenter Uplace in Brussel.
Het politieke draagvlak rond Uplace lijkt volledig zoek. Regeringspartijen Open Vld en CD&V lieten al eerder hun afkeur voor het geplande shoppingcenter in het Brussel horen. Enkel N-VA durfde nog zijn steun uitspreken, maar dat verandert nu.

Komt het shoppingcenter Uplace in Machelen er ooit? "Ik zou mijn hand er niet voor in het vuur steken", zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren nog in Het Laatste Nieuws. "De kans dat Uplace er ooit komt, slinkt meer en meer", verduidelijkt zijn woordvoerder vandaag in Het Nieuwsblad. "De procedures gaan straks niet van een leien dakje lopen en de perceptie rond het project wordt alsmaar slechter."

Ook volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele "[is] het draagvlak ver te zoeken". "Onze partij (N-VA, nvdr.) is de enige die niet heeft deelgenomen aan de beslissing in 2009. Het waren toen de drie traditionele partijen, CD&V, SP.A en Open VLD, die vonden dat er werk moest worden gemaakt van Uplace", zegt Diependaele aan de VRT. 

"Zes jaar later merken we dat wij nog de enige partij zijn die de overeenkomst naar waarde schat. We staan daar plots alleen. Dan moet je toegeven dat het draagvlak -en dan vooral politiek- ver te zoeken is."

'De kans dat Uplace er ooit komt, slinkt meer en meer'

Woordvoerder Bart De Wever (N-VA)

Knoop doorhakken

Het is nog maar enkele maanden geleden dat de Vlaamse regering het dossier rond Uplace goedkeurde. 

Op dit moment loopt er een openbaar onderzoek dat de impact van Uplace op de omgeving in kaart moet brengen. Daarbij kunnen steden, gemeenten en belangenorganisaties hun bezwaarschriften indienen. Na dat onderzoek moet de Vlaamse regering definitief de knoop doorhakken.