Politiek akkoord over invoering digitale meters, maar privacyklacht dreigt

RV
De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de uitrol van de digitale meters. Iedereen kan kiezen om voor 15 jaar in het huidige systeem te blijven, zodat het rendement gegarandeerd blijft. Maar intussen dreigt een privacyklacht tegen de digitale meter, omdat netbeheerder Fluvius zal instaan voor het databeheer.

Eigenaars van zonnepanelen zouden hun elektriciteitsfactuur fors de hoogte in zien gaan als afgestapt zou worden van het huidige systeem van terugdraaiende tellers. Voormalig minister van energie Bart Tommelein (Open Vld) wilde dat bezitters van zonnepanelen gedurende 15 jaar van het rendement van de terugdraaiende teller zouden kunnen blijven genieten. Maar de VREG, de onafhankelijke energieregulator die bevoegd is voor distributienettarieven, wilde de meter slechts één jaar laten terugdraaien.

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld hebben nu een akkoord gesloten dat de “vijftienjarige garantie” moet verzoenen met de autonomie van de VREG. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst worden, zullen tot vijftien jaar lang na de ingebruikname in het oude systeem kunnen blijven. Concreet zullen ze een afrekening krijgen gebaseerd op de combinatie van een virtueel terugdraaiende teller op alles - dus ook op het distributietarief - én het prosumententarief, om de netkosten te financieren.

Nieuwe tariefstructuur VREG

Eigenaars kunnen ook kiezen voor een nieuwe tariefstructuur die de VREG zal uitwerken. Daarbij worden nettarieven aangerekend op basis van de stroom die mensen effectief op het net zetten of eraf halen. In dat geval zal de (virtueel) terugdraaiende teller op het deeltje van het distributienettarief, alsook het prosumententarief, verdwijnen. “Uit een simulatie blijkt dat prosumenten die overdag vaak thuis zijn en dus gedurende de dag meer stroom verbruiken, hun voordeel doen met het nieuwe systeem van de VREG”, klinkt het bij de meerderheid.

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Andries Gryffroy (N-VA), die amendementen zullen indienen op het decreet rond de uitrol van de digitale meter, hopen dat de VREG in 2021 “met een nieuwe tariefmethode komt die voordeliger zal zijn voor de eigenaars van zonnepanelen”.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) zegt dat de uitrol van de digitale meter zoals gepland op 1 juli kan doorgaan.

Achterpoortje verdwijnt

Grote investeringen in zonnepanelen worden nu dikwijls verkapt in kleinere installaties, om gunstigere steunvoorwaarden te krijgen. Dat achterpoortje wordt nu ook gesloten. Wie installaties van meer dan 750 kW wil uitbreiden, moet ofwel 36 maanden wachten ofwel een projectspecifieke bandingfactor aanvragen.

In het voorstel van de Vlaamse parlementsleden is ook vastgelegd dat distributienetbeheerder Fluvius zal instaan voor het databeheer. “Op deze manier zorgen we voor een goed beheer van de data, door Fluvius en onder toezicht van de VREG, zonder dat er een aparte structuur moet worden opgericht. Dit bespaart miljoenen euro’s, een aantal bestuursmandaten en zorgt voor een transparant systeem”, zegt Bothuyne. Maar daarin ziet de stichting Ministry of Privacy een probleem.

Privacyklacht

De stichting Ministry of Privacy, die al een fundraising lanceerde om de verplichte vingerafdrukken op de identiteitskaart aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof, is ook van plan om juridische stappen te ondernemen tegen de invoering van de digitale energiemeter. Dat bevestigt privacyjurist en initiatiefnemer Matthias Dobbelaere-Welvaert.

“Dat Fluvius instaat voor het databeheer betekent dat een private partij, met wellicht een datatoegang voor de overheid, zal weten wanneer mensen thuis zijn en vooral wanneer niet, hoe zwaar het gebruik is en hoeveel elektronicaproducten een gezin heeft en, volgens techbronnen, naar wat iemand kijkt.”

Het Ministry of Privacy wacht op meer details en zal dan bekijken welke “juridische argumenten” te vinden zijn.

Netbeheerder Fluvius reageert alvast tevreden op het akkoord. “De invoering is bepalend voor de verdere energiebesparing”, klinkt het. “De invoering is maatschappelijk heel belangrijk en is bepalend voor verdere energiebesparing en de modernisering van het energienetwerk.”

“Dossier hangt met haken en ogen aan elkaar”

Oppositiepartij sp.a vindt nog steeds dat het dossier van de digitale meter “met haken en ogen aan elkaar hangt”. “Belangrijke vragen voor de Vlamingen blijven onbeantwoord”, zegt sp.a-parlementslid Rob Beenders. “Het is belangrijk dat de huurprijs voor de Vlamingen gekend is. Vandaag kan de minister niet zeggen met hoeveel de stroomfactuur zal stijgen als je een digitale meter verplicht moet ophangen”, zegt Beenders.

“Voor mij is de digitale meter pas positief als alle Vlamingen, met of zonder zonnepanelen er voordeel uit halen en een lagere stroomfactuur krijgen. Die garantie is er vandaag niet”, besluit Beenders.

Draadloze technologie

De huidige digitale meter kan alleen via draadloze technologie gegevens doorsturen. Hoogsensitieve mensen die vrezen dat draadloze doorsturing van hun data hun gezondheid zou schaden, zullen vanaf 2023 kunnen opteren voor een bekabelde versie van de digitale meter.

Het akkoord voorziet ook een decretale basis aan het noodkoopfonds dat leningen verschaft aan wie niet de financiële middelen heeft om zijn oude en energieverspillende woning te renoveren.
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  De klassieke Ferrarismeter gaan vaak langer mee dan 40 jaar. Die nieuwe slimme meter zou (naar het schijnt) al na 10 jaar vervangen moeten worden. Sommige mensen hebben naast dag- en nachttarief ook nog uitsluitend nachttarief (drijfkracht of 380V). Hoe gaat men dat aanpakken? Ha(r)telijk bedankt Vlaamse regering bestaande uit N(V)-Blabla, CD&V en OpenVLD voor jullie "verstandig" besluit.

 • Kristof Degros

  Een draadloze versie komt er niet in. En als je vraagt aan Fluvius om je te schrappen dan zijn ze door de GDPR wetgeving verplicht om dit te doen, hoe gaan ze dan iets kunnen bijhouden ? En waarom komen ze in andere landen erop terug ? Die digitale meters hebben maar 1 doel, u meer laten betalen op piekmomenten. En dat zijn net de momenten waarop je moet koken, huiswerk maken etc. Precies of je gaat minder verbruiken door een digitale meter. Je gaat evenveel wasmachines etc draaien op een week

 • Gil Groenewijn

  Mensen die gedurende de dag meer stroom verbruiken doen hun voordeel met het nieuwe systeem aldus de meerderheid regering Stroom verbruiken op het moment dat die er teveel is, wat een onnozel idee is dat . Alsof je in de zomer op het moment van de meeste stroomproductie ' alle stroom ' kan' gebruiken als je dat al zou willen doen .Waar zit hier nog het idee van besparen op energie ?

 • Patrick Jonkers

  De technologie is in staat om een robot te laten landen op een asteroïde Ryugu, 314 miljoen kilometer van hier na een "reis" van 4 JAAR. En hier kunnen (willen) ze een digitale stroommeter niet laten terug draaien.....

 • veerle ballegeer

  In Nederland en Groot-Brittanië zijn ze er alvast weer van afgestapt van dat onding die de mensen nog meer op kosten jaagt. Maar ja, van onze Belgische politiekers is geweten dat ze niet verder kijken dan hun neus lang is hé.