Politiebescherming voor rechters en speurders Kasteelmoord na doodsbedreiging

Photo News
In de zaak van de Kasteelmoord zijn verschillende mensen bedreigd door de omgeving van de veroordeelde Evert de Clercq. Rechters en speurders hebben politiebescherming gekregen, schrijft de Krant van West-Vlaanderen. Er werden maatregelen genomen naar aanleiding van het arrest dat maandag viel, zegt het Gentse parket-generaal, dat geen verdere details geeft.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry (68), vriend van Gyselbrecht, werd gevraagd als tussenpersoon. Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Franciscus Larmit zou de chauffeur zijn geweest op de dag van de moord.

Elk uur politiecombi aan privéwoningen

André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert de Clercq en Franciscus Larmit werden in eerste aanleg tot respectievelijk 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld. In beroep werden de straffen door de lange procesgang verlaagd naar 21 jaar voor dokter Gyselbrecht, 19 jaar voor Pierre Serry, 20 jaar voor Evert de Clercq en 15 jaar voor Franciscus Larmit.

De uitspraak in beroep viel maandag, maar de bedreigingen zouden al van daarvoor dateren. "Sinds de pleidooien in beroep passeert er ook ieder uur een politiecombi aan de privéwoningen van Frank Scheerlinck en Joris Van Cauter, de advocaten van Roy Larmit, de vierde veroordeelde en tevens de man die als eerste belastende verklaringen aflegde tegen Evert de Clercq", zo schrijft de Krant van West-Vlaanderen.

“We gaan er ‘ene’ omleggen”

Volgens de krant werden onder meer kamervoorzitter van het hof van beroep Koen Defoort en de hoofdinspecteur van de Brugse federale politie die het onderzoek leidde, bedreigd. "Uit zeer goede bron is vernomen dat uit een telefoontap is gebleken dat uit de omgeving van Evert de Clercq bijzonder ernstige bedreigingen zijn geuit tegen een aantal mensen in het dossier. 'We gaan er 'ene' omleggen', werd er onder andere gehoord op de tap."

Het West-Vlaamse parket en het Gentse parket-generaal geven geen details over de bedreigingen en beschermingsmaatregelen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Deboosere

    Het hele gedoe rond de kasteelmoord is België onwaardig, nog een beetje en ook dit verjaart. Eerst 5 jaar liegen en dag toegeven. Waar is de bijkomende straf hiervoor? Geld maakt recht wat krom is en slim wat dom is!