Politieactie na meer dan vier uur beëindigd: verdachte student stralingskunde vrijgelaten

Na meer dan vier uur is de grootschalige politieoperatie beëindigd die deze namiddag ontplooid werd in het centrum van Brussel. Vlak bij het Muntplein was rond 12.30 uur een man gesignaliseerd die een lange jas droeg waaronder draden tevoorschijn kwamen. De verdachte blijkt uiteindelijk ongevaarlijk. Het ging om een student van de UGent die gsm-straling onderzocht, zo bevestigen politiewoordvoerster Ilse Van De Keere en de universiteit zelf. Na ondervraging door de politie werd de man vannacht alweer vrijgelaten.  Dat meldt het Brusselse parket.

"De verdachte is een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is", zegt Van De Keere. "Dat is natuurlijk een perfect legitieme bezigheid, maar in deze tijden is het niet verwonderlijk dat dergelijk gedrag als verdacht wordt beschouwd. Wij konden daarom geen enkel risico nemen."

Kabels verwerkt in jasje
Volgens de UGent is de verdachte een Iraanse doctoraatsstudent die aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de unief betrokken is bij een grootschalig onderzoek rond straling, en vergelijkingen maakt tussen verstedelijkt en landelijk gebied.

"Normaal gebeuren die metingen met behulp van een meetinstrument, een soort bakje, dat op de heup gedragen wordt", zegt woordvoerster Stephanie Lenoir (UGent). "Maar metingen worden op die manier beïnvloed door het lichaam. Daarom werkte de man met een prototype van meetinstrument dat de invloed van het lichaam kan wegwerken. Dat meetinstrument zit verwerkt in een soort jasje. En daar zitten batterijen en kabels in, wat in deze tijden als verdacht wordt bestempeld."

"Situatie ongelukkig ingeschat"
Woordvoerster Lenoir verduidelijkt dat de student een Iraniër is die geen Nederlands of Frans spreekt. "Hij zal de situatie ongelukkig ingeschat hebben, met alle begrijpelijke reacties van omstaanders en ordediensten tot gevolg." Het feit dat de man geen Nederlands of Frans praat, maar wel vlot Engels, zorgde ervoor dat het zo lang duurde. Zo was er blijkbaar ook al verwarring toen hij zijn naam moest zeggen.

De man had wel een document bij zich om te staven waarmee hij bezig was, maar tijdens de politieactie droeg ook dat niet bij tot een snelle ontknoping.

De UGent zegt tot slot geen blaam te werpen op de man in kwestie, maar zal het incident evalueren. "Dit is een jammerlijk voorval voor alle betrokken partijen en we zullen niet nalaten om daar lessen uit te trekken."

(Lees verder onder de video)

Kos

In deze tijden is het niet verwonderlijk dat dergelijk gedrag als verdacht wordt beschouwd. Wij konden daarom geen enkel risico nemen

Ilse Van De Keere
Foto Mimi Boudis
photo_news
Foto Mimi Boudis

Uitstekende draden
Een bewakingsagent van een privé-beveiligingsfirma had kort na de middag alarm geslagen, nadat verschillende winkeliers in de Koninginnegalerij zijn aandacht op de verdachte persoon hadden gevestigd. De bewakingsagent volgde de man en verwittigde de politie.

Omwille van de mogelijke dreiging werd vervolgens een immense politiemacht ontplooid. Leden van de speciale interventie-eenheid kwamen ter plaatse, evenals ontmijningsdienst DOVO, militairen en de brandweer. Agenten hielden de man urenlang onder schot op de hoek van de Schildknaapstraat en de Greepstraat, waar de verdachte was gelokaliseerd.

Verdachte opgepakt
Volgens De Coninck was de grootschalige veiligheidsoperatie nodig omdat de verdachte "totaal abnormaal" reageerde. De man is in de vooravond opgepakt en zal verhoord worden door de politie. Hij verschijnt morgen voor de onderzoeksrechter. Het parket bekijkt of de verdachte kan vervolgd worden wegens bedreiging.

Door de interventie was de buurt rond het plein urenlang afgesloten. De veiligheidsperimeter omvatte de Schildknaapstraat, de Greepstraat, de Grétrystraat, de Kleerkopersstraat en een deel van het Muntplein. Verschillende mensen zaten vast binnen het cordon sanitaire. De omgeving is intussen opnieuw vrijgegeven.

photo_news
BELGA
photo_news
belga
photo_news
BELGA