Politie zet traangas in aan Schaarbeekse school, burgemeester laat school rest van de week sluiten

Bij de opstootjes raakten ook kinderen betrokken.
Baert Bij de opstootjes raakten ook kinderen betrokken.
Het is deze namiddag tot zware rellen gekomen aan de poort van de Schaarbeekse school waar een mogelijk geval van kindermisbruik was gemeld. De politie heeft traangas ingezet en agenten in gevechtsuitrusting kwamen ter plaatse. Een vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht. De betogers aanvaarden niet dat het parket bekendmaakte dat er geen sprake is van seksueel misbruik. Ondertussen is de rust er wel teruggekeerd, maar burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) laat de school voor de rest van de week wel sluiten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nadat gisteren ongeveer tweehonderd buurtbewoners samenkwamen, verzamelden deze ochtend vanaf 8.40 uur opnieuw een vijftigtal mensen aan de school. Het aantal manifestanten steeg snel tot boven de honderd en de straat werd afgesloten door de politie. Verschillende ouders wilden gerechtigheid en eisten “de sluiting van de school” en “het ontslag van de directie”.  De betogers kwamen vooral uit de Guinese gemeenschap, waartoe ook de ouders van het meisje behoren.

Nadat de verklaring van het parket werd voorgelezen aan de school zijn er rond 11.30 uur voor de eerste keer rellen uitgebroken. Er werd met eieren en flessen naar de politie gegooid door ouders en jongeren die de conclusie van het parket niet willen aanvaarden. Daarop stuurde de politie agenten in gevechtstenue naar de ingang van de school. De vader van het meisje sprak rond de middag de menigte toe, maar de situatie bleef onrustig.

Rond 14.15 uur escaleerde de situatie opnieuw en greep de politie in. Er is daarbij traangas ingezet. De politie heeft de straat afgezet met een peloton agenten in gevechtsuitrusting. Zowel de politie als de school werden met stenen bekogeld. Op de school sneuvelden alvast enkele ruiten. “Bij het manoeuvre is ook een persoon ten val gekomen”, zegt  Audrey Dereymaeker van de politie. “Die is voor de zekerheid naar het ziekenhuis afgevoerd.”

Bij de eerste opstootjes raakten ook al twee wagens van de politiezone Brussel-Noord beschadigd. “Het gaat slechts om lichte schade. Onze prioriteit was om de school te beschermen”, zegt Audrey Dereymaeker van de politie.

De gevel van de werd ook nog beklad met eieren en ramen zijn gesneuveld. Omstreeks 16.30 uur lijkt de rust weergekeerd, maar de politie houdt wel nog een veiligheidszone aan de ingang van de school. Ouders halen intussen hun kinderen af, en worden daarbij soms uitgejouwd. De politie sloot ook de nabijgelegen bijenkorfstraat, waar een andere uitgang van de school is, volledig af.

De politie bevestigt ondertussen dat twee personen werden opgepakt bij de rellen. “Een persoon voor het verstoren van de openbare orde en een andere voor het toebrengen van beschadigingen aan de school”, zegt Dereymaeker. “Onze agenten blijven nog ter plaatse om ervoor te zorgen dat de school geen verdere schade oploopt.”

Baert

Onderzoek

Het Brussels parket heeft onderzocht of een 4-jarig meisje aangerand is op de Schaarbeekse school. Vanochtend om 11 uur vond een persconferentie plaats over het onderzoek. “In dit stadium van het onderzoek kan het parket bevestigen dat er geen zedenfeiten of enige andere vorm van geweld gebruikt is. De verwondingen werden veroorzaakt door een infectie. Er zijn geen strafrechtelijke misdrijven vastgesteld”, zei Denis Goeman, woordvoerder van het Brusselse parket.

De moeder van de kleuter stapte donderdag naar de politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node). Nadat ze haar dochtertje rond 15.15 uur had afgehaald, vond ze bloedvlekken in het ondergoed van het meisje. De moeder meldde zich opnieuw om 16 uur. De schooldirectie had daarop de schoolverpleegster en het gemeentebestuur verwittigd, waarna de minderjarige werd overgebracht naar het Paul Brienziekenhuis om de nodige zorgen te krijgen. De moeder en haar kind werden nadien doorverwezen naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar de artsen de politie op de hoogte brachten. Het parket van Brussel bevestigde dat er verwondingen waren aangetroffen bij het meisje.

‘Vragen de waarheid’

De vader van het meisje is het niet eens met de bevindingen van het parket dat het om een infectie gaat. “Dat is wat ze ons zeggen, maar ik geloof dat zeker net”, zei hij aan VTM Nieuws. “We hebben geen enkele bewijs gekregen. We zijn in het ziekenhuis geweest maar we hebben niets gekregen.”

Ook de betogers zijn het niet eens met de conclusie van het parket. “Wij willen de waarheid”, zegt Diallo Moussa Elhadj, die de gemeenschap vertegenwoordigt. “Wij ervaren deze beslissing van het parket als een belediging. We zullen een advocaat onder de arm nemen om dit tot op de bodem uit te zoeken. Het kan toch niet dat een kind een infectie heeft en dat niemand van de school de ouders daarvan iets vertelt?” Ook de ouders van het meisje hebben ondertussen verschillende advocaten aangenomen om hen bij te staan.

Er zijn rellen uitgebroken aan de Schaarbeekse school nadat de verklaring van het parket werd voorgelezen.
Mark Baert Er zijn rellen uitgebroken aan de Schaarbeekse school nadat de verklaring van het parket werd voorgelezen.

Clerfayt: ‘Politieke recuperatie door PS en CDh’

In een reactie roept Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) op om het voorval niet te recupereren. “Ik veroordeeld de politieke recuperatie door sommige kandidaten die nood hebben aan ruchtbaarheid”, zegt hij. “Ik betreur ook dat er valse verklaringen zijn gegeven door mensen die niet alle informatie hebben. Sommige mensen hebben opgeroepen tot haat en rellen tegenover de openbare diensten. De verantwoordelijken hiervoor moeten rekenschap afleggen aan de gemeenschap. Ik zal aan de fractievoorzitter van de PS en het CDh in de Schaarbeekse gemeenteraad vragen om de acties van hun leden op zich te nemen.”

De burgemeester roept ook opnieuw op tot kalmte. “Er is geen enkele reden om de school of de veiligheid van de kinderen in vraag te stellen”, zegt hij. “Ik hoop dat de ouders hun vertrouwen in de school bewaren en donderdag hun kinderen opnieuw naar school sturen.”

Donderdag zal er op de school een vergadering plaatsvinden om het vertrouwen te herstellen, zo benadrukt de gemeente.

De vader van het meisje sprak de menigte toe.
Mark Baert De vader van het meisje sprak de menigte toe.
Er werd met eieren en flessen gegooid naar de politie aan de Schaarbeekse school.
Mark Baert Er werd met eieren en flessen gegooid naar de politie aan de Schaarbeekse school.
Er raakte ook een voertuig van de politie beschadigd tijdens de rellen aan de Schaarbeekse school.
Mark Baert Er raakte ook een voertuig van de politie beschadigd tijdens de rellen aan de Schaarbeekse school.
“De school moet dicht”, scanderen ouders aan de school in Schaarbeek.
Mark Baert “De school moet dicht”, scanderen ouders aan de school in Schaarbeek.
Tweede dag op rij protest aan Schaarbeekse school.
Mark Baert Tweede dag op rij protest aan Schaarbeekse school.365 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  @Peter Janssens, vind je dan dat de waarheid en objectieve berichtgevingen verzwegen moeten worden als ze N-VA'ers kunnen aanzetten om voor het VB te stemmen? Stel dat ik als VB'er zou zeggen dat tot na de verkiezing geen berichten mogen verschijnen over allochtonen die door hun heldhaftige inzet mensenlevens hebben gered... Arme N-VA.

 • DIRK VAN DESSEL

  Beenharde repressie is hier uitermate terecht. Geen compassie met dergelijke onverlaten, die de politie met eieren bekogelen en een politievoertuig vandaliseren.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Een week geen kindergeld dan.

 • Steven Berkmans

  De school voor de rest van de week gesloten? En waar moeten de kinderen van de ouders die wel werken dan naartoe? En dat allemaal om een blaasontsteking van een leerling.

 • jan claesen

  Verschillende ouders eisten “de sluiting van de school” en “het ontslag van de directie”, lees ik. Wel, ze hebben niks te eisen want er is niets strafbaars gebeurd. Sommigen zijn blijkbaar een beetje traag van begrip daar.