Politie zet alweer bussen naar Marokko aan de kant

De politie, douane en arbeidsinspectie hielden afgelopen weekend in Brussel grote schoonmaak op een lading bussen naar Marokko. Ruim honderd passagiers, met elk gemiddeld 40 kilo bagage, werden urenlang opgehouden. Dat schrijft de krant De Morgen.

Meer controles
België voert deze zomer het aantal controles gevoelig op. Een gevolg van een protocol dat in februari afgesloten werd tussen België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Marokko. "Een goede zaak", menen de uitbaters van Belgisch-Marokkaanse reisbureaus.

Indrukwekkende politiemacht
Een indrukwekkende politiemacht streek afgelopen weekend neer op Stalingradlaan in Brussel. Doel van de actie was een gerichte controle op alle bussen die op het punt stonden naar Zuid-Spanje of Marokko te vertrekken. De lijn wordt al jaren geplaagd door zwartwerk, een gebrek aan de juiste vergunningen en het niet-respecteren van rij- en rusttijden. In het verleden bleken de bussen soms zelfs een dekmantel voor drugssmokkel te zijn.

Speciaal wereldje
"De Stalingradlaan is een heel speciaal wereldje met eigen wetten", zegt Jean Wyns, voorzitter van de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA). "Pas op: de meerderheid van de bedrijfjes daar is correct, maar sommige agentschappen lappen alle regels aan hun laars en worden daar niet eens voor gestraft. Het erge is dat de bonafide bedrijven op één hoop worden gegooid met de sjoemelaars, wat schadelijk is voor het imago van de sector."

Blijven controleren
Wyns benadrukt dat de overheid moet volhouden. "Een eenmalige actie zet geen zoden aan de dijk. Als men niet blijft controleren, is het binnen drie maanden weer van dat." (belga/tdb)