Politie zegt 1.800 keer: "Sorry, geen tijd"

photo_news
De 189 lokale politiezones in ons land hebben de voorbije maanden al ruim 1.800 keer geweigerd om bij te springen voor hun federale collega's of die van een ander lokaal korps. Normaal gezien klinkt zo'n 'njet' maar een 100-tal keer in een heel jaar.

Het is duidelijk dat het alle hens aan dek is bij de politie, vooral door de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis. Gevolg is dat fors meer korpsen weigeren om hun collega's bij te staan. Zo wilde een aantal zones de voorbije maanden geen versterking bieden op de luchthaven van Zaventem of in de Brusselse metro. Andere politiecolleges beslisten geen manschappen af te vaardigen om stakende cipiers te vervangen. De politie beschikt wel over een reservepoule, maar de capaciteit daarvan is in Vlaanderen teruggelopen tot 2% - de overige 98% wordt al ergens ingezet.

Solidariteitsmechanisme
Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toont het hoge aantal weigeringen aan dat het huidige solidariteitsmechanisme bij de politie "niet in staat is een antwoord te bieden op een periode van langdurige crisissen". Het systeem wordt daarom herbekeken. Binnen een aantal weken moet de politie een eerste voorstel klaar hebben.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.