Politie wil niet meer gefilmd worden

De politie wil niet meer gefilmd ­worden tijdens interventies. Twee Brugse agenten hebben een klacht ­ingediend nadat ze tijdens een banale interventie gefilmd werden en te kijk werden gezet op internet. Hun korpschef steunt hen en ook politiebazin ­Catherine De Bolle snapt hun wrevel.

"U mag stoppen met filmen, meneer." Alleen al op YouTube hoorden meer dan 1.000 Belgen een agente tijdens een ­interventie duidelijk maken dat ze verveeld zat toen een man haar en haar collega op een terras filmde. Ook op ­Twitter en Facebook wordt het fragment flink gedeeld. "Ik zit op een openbare plaats en mag de politie die ik zie, filmen", klinkt het vanachter de camera. Waarop de agente: "Als ik wil dat u me niet filmt, dan filmt u me niet."

Of videobeelden maken van politie nu mag of niet, is onduidelijk. Volgens een omzendbrief van Binnenlandse Zaken mag het wel, terwijl de Privacycommissie zegt dat het volgens de privacywet eventueel strafbaar kan worden gesteld. "Beelden zonder toestemming verspreiden - al dan niet via internet - is sowieso altijd strafbaar. Er staan boetes op die variëren van 100 tot 100.000 euro."

De twee gefilmde en te kijk ­gezette politiemensen hebben alvast een klacht ingediend. Hun korpschef Dirk Van Nuffel steunt hen. "Als de politie een kleine camera wil dragen op interventies, botst dat op verzet. Terwijl de burger de politie blijkbaar wél mag filmen? Zo ontstaat de ­indruk dat de burger meer rechten heeft dan de politie."

Dat vindt ook Koen Van Parijs van politievakbond VSOA: "Onze mensen deden daar hun uiterste best om een discussie op te ­lossen. Door zulke beelden te ­verspreiden, gaat het voorval een eigen leven leiden." En zelfs commissaris-generaal Catherine De Bolle toont begrip: "Het is voor niemand leuk om constant gefilmd te worden."

LEES ER MEER OVER IN HET LAATSTE NIEUWS VANDAAG, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE