Politie wil in zone Genk patrouilleren met quads

THINKSTOCK
De politiezone MidLim (Genk, As, Opglabbeek, Zutendaal en Houthalen-Helchteren) heeft 15.000 euro uitgetrokken voor de aankoop van twee quads. De agenten willen de voertuigen onder meer inzetten om toegang te krijgen tot bosrijke gebieden en om de connectie met de leefwereld van jongeren te vergemakkelijken, zo blijkt uit een persbericht.

Op de politieraad van 18 juni zal het voorstel worden gelanceerd om twee quads aan te kopen voor de zone MidLim. "Een politie in beweging zoekt voortdurend naar processen en technieken om haar operationele weerbaarheid te verbeteren en te vergroten", aldus de korpschef. "Hierbij dient permanent rekening gehouden te worden met de beschikbare financiële middelen. Ook is de zone MidLim een zone met heel wat bosrijke gebieden, die vaak ook moeilijk toegankelijk zijn voor de politie. Vandaar dat we de oprichting vragen van een quad-team."

"Publieksvriendelijk"
De argumentatie die aan de politieraad zal worden voorgelegd, is meervoudig. "Het inzetten van quads is een publieksvriendelijke manier om de aanspreekbaarheid van de politieambtenaar in het straatbeeld te verhogen", aldus nog de korpschef. "Vooral bij jongeren zal de connectie met hun leefwereld vergemakkelijkt worden. We kunnen met de quads eveneens sneller interveniëren, en dit in alle weersomstandigheden en op alle terreinen. Verder is het handig om twee inspecteurs samen te kunnen uitsturen. Tot slot valt ook de kostprijs goed mee."

Opleiding
MidLim wil het personeel van dit team een specifieke opleiding geven. Zo kunnen ze toezicht houden op moeilijk te bereiken plaatsen als natuurdomeinen en bossen. Ze gaan met de voertuigen ook patrouilleren op plaatsen waar veel overlast is of veel mensen samenkomen, zoals festivals. De begeleiding van schooltoezicht behoort ook tot de mogelijkheden.