Politie wil een jaar lang bijhouden waar u allemaal naartoe rijdt

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)
Belga Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil de databanken met gegevens van de vijfhonderd camera's langs de gewest- en snelwegen en de slimme camera's van de lokale politiezones verbinden. Dat laat toe om een overzicht te krijgen van verplaatsingen. De Privacycommissie heeft echter grote bedenkingen bij de wet waar de minister al sinds 2016 aan werkt. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De bedenkingen van de Privacycommissie gaan voornamelijk over de opslag van gegevens die camera's met nummerplaatherkenning verzamelen. Welke auto waar en wanneer opduikt, wordt een jaar bewaard in onder meer 'technische databanken' op lokaal niveau.

"Door dergelijke gegevens massaal gedurende een jaar bij te houden in technische databanken, zowel lokaal als federaal, en door die databanken dan ook nog eens aan elkaar en aan andere databanken te koppelen, kunnen de facto bepaalde bewegingspatronen van personen worden achterhaald", klinkt het. "Dat heeft een impact op de privacy." Caroline De Geest, juriste bij de Privacycommissie noemt het zelfs "massasurveillance".

De wet die nu voorligt is volgens de commissie een schending van de privacy. Bij Jambon valt te horen dat ze gaan bekijken wat ze met deze "specifieke bedenkingen" kunnen doen.
277 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annie Vandeputte

  eerst de camerabeelden van de uitstappen van de regeringsleden en koninklijke familie...dan pas de werkmensen controleren op hun uitstappen...naar hun werk ...dan de aftreksom maken ...werken en plezierreizen...ne keer zien wie de toptien haalt

 • Karel Van Geel

  Een bedenking waarvoor hebben we en privacycommissie nodig? Wanneer een democratisch verkozen regering iets beslist moet dat volstaan en zijn er geen nutteloze geldverspillende commissies nodig om hierover ook nog eens hun zegje te doen. Betalen we nog geen belastingen genoeg dat we ook nog geld moeten verspillen aan allerlei commissies enz. om enkele opgeblazen "opartijdige" betweters hun zegje te laten doen.

 • michel vandenhove

  ze zouden beter eens een camera hun laten en doen een jaar lang filmeniiiii

 • Eric Loyens

  De nva heeft camaras geplaats onder het mom van veiligheid,gebruikt deze voor de controle van mensen ,ende volgende stap is deze te gebruiken voor rekening rijden om de gewone mens nog meer te laten betalen en de rijken alleen met de wagen te laten rijden das de kracht van verandering de verarming en een stap naar een polietiestaat want deze partij wens ook mensen te straffen zonder rechtspraak

 • LewisDeLeeuw

  Tja, dan moeten we criminele feiten plegen met de fiets.