Politie werkt samen met Nederlandse collega's om brandstofdieven te klissen

ANP
De Belgische federale politie werkt samen met de Nederlandse politiediensten in het onderzoek naar de diefstal van brandstof met bestelwagens. Dat meldt woordvoerder Peter De Waele van de federale politie. Eén bende is al geklist, maar meer info kan daarover niet bekendgemaakt worden.

Het gaat om bendes die in Nederland en België opereren, maar ook in andere landen zouden toegeslagen hebben. "Ze rijden met een bestelwagen met daarin citernes naar tankstations, ook overdag", aldus De Waele. "Iemand manipuleert de software zodat de teller op nul blijft." Vervolgens wordt de brandstof in die citernes getankt. Zodra de pomp opnieuw is ingehaakt, herstelt de software zich.

De dieven maken zowat 5.000 tot 6.000 liter diesel buit, uitzonderlijk zelfs 10.000 liter. "Benzine is te gevaarlijk en ook niet populair op de helersmarkten", aldus nog De Waele. De brandstof wordt dan verkocht aan malafide tankstationhouders, of vrachtwagenchauffeurs en/of -firma's.

Het fenomeen doet zich voor sinds eind vorig jaar. Intussen zijn zulke brandstofdiefstallen gepleegd in ieder gerechtelijk arrondissement, klinkt het nog. De federale politie vraagt de bevolking om de politie te verwittigen wanneer een tankbeurt opgemerkt wordt die veel langer duurt dan normaal.