Politie waarschuwt voor nagemaakte vuilniszakken in Vilvoorde en Machelen

De bewuste vuilniszakken.
RV De bewuste vuilniszakken.
De lokale politie van Vilvoorde/Machelen voert al even onderzoek naar fraude met nagemaakte vuilniszakken. In beide gemeenten zijn al enkele maanden valse zakken in omloop, maar in het belang van het onderzoek werd dat niet eerder bekendgemaakt. De politie en afvalintercommunale Incovo roepen burgers nu op om na te gaan of ze zelf in het bezit zijn van de zakken.

Het was de intercommunale die het gebruik van de valse afvalzakken tijdens een routinecontrole ontdekte en aan de alarmbel trok. Incovo-afvalzakken zijn beveiligd tegen namaak waardoor valse exemplaren bij controle snel opgespoord worden. De namaakzakken zijn herkenbaar aan de productiecode naast het Incovo-logo aan de voorzijde van de afvalzak. Voor alle valse afvalzakken is deze "13/04/15-J".

"Waar bij de gewone Incovo-zak de opbrengst van de afvalzak grotendeels dient om de kost van de afvalverwerking te dekken, ging deze bij de valse zakken volledig naar de verkoper", zegt politiewoordvoerster Catherine Bodet. "Door de snelle actie van Incovo en de politiezone kon de financiële schade voor de intercommunale beperkt blijven."

Ruilen
Vermoedelijk kochten heel wat inwoners van Vilvoorde en Machelen de namaakzakken ter goeder trouw aan, maar die mogen niet verder gebruikt worden. Incovo en de politie roepen de burgers nu op om na te gaan of dergelijke namaakzakken hebben en die in te ruilen.

"Wie zakken met de productiecode 13/04/15-J heeft, mag die binnenleveren bij Incovo in Vilvoorde of op een van de Incovo recyclageparken voor terugbetaling," klinkt het, "mits vergezeld van een ondertekende verklaring met vermelding van de plaats waar deze werden aangekocht. Deze verklaringen kunnen helpen bij het traceren van de verdeelpunten en producenten van de zakken. Een typeverklaring kan worden afgedrukt vanop de website van Incovo."