Politie waarschuwt voor enorme toename van oplichting via LinkedIn

De voorbije maanden is er een enorme toename van oplichting via LinkedIn.
Shutterstock De voorbije maanden is er een enorme toename van oplichting via LinkedIn.
Wie actief is op het sociale netwerk LinkedIn, doet er goed aan de hoeveelheid informatie die hij vrijgeeft te beperken. “Er is de laatste maanden een enorme toename van phishing via LinkedIn”, zegt Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit. 

De oplichting gebeurt meestal op de volgende manier. “De houder van een account die in een bepaalde sector werkt, krijgt een bericht van een ander lid met een gelijkaardig profiel”, zegt Bogaert. “Hierin wordt voorgesteld om kennis te nemen van een verslag dat hem zou kunnen interesseren. Wanneer het verslag geopend wordt, zal het de computer waarop het verschijnt echter besmetten.” 

Hackers vinden zichzelf voortdurend opnieuw uit en proberen op die manier steeds vaker bedrijven te viseren. Volgens de politie is er nog niet genoeg waakzaamheid op LinkedIn. Slechts 20 procent van de bedrijven zou de toegang ertoe blokkeren. “Er is aangetoond dat aanvallen via dit professionele sociale netwerk een klikfrequentie hebben die dubbel zo hoog is.”

Bescherm jezelf

Volgens de standaardinstellingen van LinkedIn krijgen gebruikers promotiemails in hun mailbox die aan het profiel gekoppeld is. “Concreet raden wij aan om alle vakjes van de pagina ‘Instellingen en privacy’ uit te vinken”, zegt Bogaert. Wees ook voorzichtig met binnenkomende mails waarin wordt gevraagd om een contact te aanvaarden. Hetzelfde geldt voor alle mails die een link bevatten.”

Nepvacatures

Eerder dit jaar kampte het populaire sociale netwerk ook al met nepvacatures. De oplichters deden zich dan voor als een uitzendbureau met een interessante vacature. Wanneer nietsvermoedende sollicitanten contact opnamen, kregen ze een e-mail met een pdf-docmument of link die naar een malafide website leidde, waardoor hackers toegang konden krijgen tot hun computer.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.