Politie vreest protestacties extremisten tijdens bezoek Trump en NAVO-top

VTM NIEUWS
De federale politie en het gerecht zijn bang voor protestacties van extremisten tijdens de NAVO-top op 11 juli. Dat blijkt uit een mail die VTM NIEUWS heeft kunnen inkijken. Het gaat om een bericht dat de Belgische autobusfederatie naar al haar leden heeft verstuurd, op vraag van de politie. De federatie wil dat mensen het melden als ze een bus verhuren aan mogelijke extremisten.

Op 10 juli komen Donald en Melania Trump naar België voor de NAVO-top op 11 juli. Naar aanleiding daarvan kregen alle leden van de Belgische Federatie van Autobus en Autocar Ondernemers een bericht om vragen over "onverwacht of zelfs verdacht" vervoer op die data richting de Europese wijk, het centrum Brussel en de luchthaven, te melden. Er kan dan contact opgenomen worden met een contactpersoon.

Protestacties

Uit goede bron vernam VTM NIEUWS dat de dreiging vooral uit extreemlinkse hoek komt. Bij het vorige bezoek van Trump bij de plechtige opening van het nieuwe NAVO-gebouw waren er op verschillende plaatsen protestacties, en dat moet nu absoluut vermeden worden.

Zowel de politie als de busfederatie wilden niet reageren. De busfederatie bevestigt wel dat het de eerste keer is dat politie en gerecht hen zo expliciet om hulp vragen.

Ook halve finale WK-voetbal

Een speciaal opgerichte Taskforce bereidt al weken de NAVO-top voor, ook de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn daar nauw bij betrokken. De diensten willen op alles voorbereid zijn, maar als de Belgen de halve finale in het WK-voetbal halen, spelen ze uitgerekend op 10 juli, op de vooravond van de top én op het moment dat het echtpaar Trump voet op Belgische bodem zet. Alle verloven van de betrokken diensten worden bijgevolg ingetrokken.

Veiligheidsdiensten

Ongeveer 2.400 politiemensen en zowat duizend militairen zullen ingezet worden om volgende week de veiligheid en de organisatie van de NAVO-top in Brussel te verzekeren, deelt premier Charles Michel vandaag mee.

Ook andere overheidsdiensten zullen gemobiliseerd worden "om te trachten een succes te maken van dit internationaal evenement, ten gunste van het imago en de geloofwaardigheid van ons land", zo deelde de eerste minister mee aan de kamercommissies Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Will Decat

  Hadden wij maar wat meer Trumps in Europa. De migratiecrisis zou alvast steviger en doeltreffender aangepakt worden. Respect voor President Trump die al zijn beloftes nakomt, luistert naar zijn bevolking en vlotjes naar zijn 2de ambtstermijn wandelt. Dergelijke politici zijn ongekend bij ons!

 • Freddy Sonnemans

  Velen zijnhier het geweld op de G20 in Hamburg al vergeten, of stemmen hier mee in ?

 • Christiane Van Croonenborch

  Het woord populist gebruikt deze regering als je kritiek durft te geven en nu ben jezelf een extremist als je een andere mening hebt Hoe ver gaat men nog denk ik dan ?

 • Willy Slachmuylders

  Rekening naar Europa sturen van dat bezoekje !! Wij Belgen moeten toch alles niet betalen. NATO Europa wegen die kapot worden gereden van Nederland naar het zuiden alle vrachtwagens van polen lithouwen Roemenië Denemarken enz... bulderen langs Belgische wegen !!! Belgen kapotte wegen en betalen maar ! Vandaag of morgen protest aan de autostrades en geen enkele vrachtwagen nog door ons land !!! Zeker weten !!

 • Jean West

  Wel tegen Trump maar niet tegen dictator Erdogan. Wie is het gevaarlijkst?