Politie volgt 2.800 mensen om rechts-extreem gedachtegoed

Politieagenten arresteren een man tijdens een door de stad Brussel verboden demonstratie tegen het cordon sanitaire. Archieffoto.
BELGA Politieagenten arresteren een man tijdens een door de stad Brussel verboden demonstratie tegen het cordon sanitaire. Archieffoto.
In de politiedatabank worden 2.848 mensen gekoppeld aan rechts-extremistische organisaties die op de lijst met ‘te volgen groeperingen en fenomenen’ staan. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), schrijft De Tijd vandaag. 

De lijst wordt elk jaar goedgekeurd door de minister op voorstel van de federale politie, het antiterreurorgaan OCAD en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

De analyse van OCAD luidt dat het rechts-extremistische gedachtegoed ook in ons land in opmars is en zelfs mainstream wordt. Maar dat betekent nog niet dat de 2.848 mensen die de politie volgt ook bereid zijn een aanslag of geweld te plegen. Slechts een zevental staan ook op de OCAD-lijst waar honderden jihadisten op staan.

Toch houden onze veiligheidsdiensten er rekening mee dat een 'lone actor' hier ook kan toeslaan zoals in het Duitse Halle.

Pieter De Crem.
BELGA Pieter De Crem.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • michel De Blay

  Ik vraag mij af hoe dat " In het oog houden' in de praktijk in zijn werk gaat??

 • Paul Boutsen

  Jazeker die moeten gevolgd worden, maar jihadisten en extreem linkse figuren die moeten dan weer van onze politiek correcte politici en hun politiek benoemde rechters niet gevolgd worden. Als ze zo voortdoen zullen ze alleen maar nog meer mensen maken die extremer gaan denken want een maatschappij met twee versnellingen, eentje waar bepaalden alles mogen en de andere voor het minst vervolgd wordt, is gedoemd onder te gaan.

 • Dan Midden

  Kan iemand van het VB eens een parlementaire vraag hierover stellen: "hoeveel verkozenen van het VB worden er in de gaten gehouden, en hoeveel van de P$". Zitten bij de laatste ook geen extremisten?

 • Luc Lepoudre

  Heb eens op YouTube de Duitse march "Deutschland Erwache". Sindsdien merk ik dat ik scherp in het oog gehouden wordt. Overigens prachtige muziek.

 • Dirk Vregels

  En al die honderden jihadisten hebben allemaal nog steeds de Belgische nationaliteit inclusief paspoort? Lekker bezig zou ik zeggen.