Politie sluit 241 ­radicale Twitter- en Facebook-accounts

thinkstock
De politie heeft in één jaar tijd 138 Twitter- en 103 Facebook-accounts gesloten omdat ze ­gebruikt werden om terreur te verheerlijken, op te roepen tot haat of te dreigen met nieuwe aanslagen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt op vraag van CD&V-Kamerlid Franky Demon.

Sinds vorig jaar beschikt de politie over een aparte afdeling, de Internet ­Referral Unit, die het web ­afspeurt op zoek naar haat­predikers en radicale boodschappen. Sinds de aanslagen van 22 maart is de dienst 24 uur op 24 bemand.

Volgens Demon is het belang van de cel groot. "Steeds vaker wordt het internet gebruikt om een brede ­waaier aan criminele daden te plannen en uit te voeren. ­Zeker de impact van haatboodschappen is niet te onderschatten."

Sinds 2012 heeft een rechter de macht om de Belgische nationaliteit af te nemen van iemand die veroordeeld werd voor een terroristisch misdrijf. Maar daarvan werd tot op heden nog geen gebruik van gemaakt. Wat daarachter zit, leest u in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 5 weken voor 1 euro.