Politie slaagt er maar niet in meer vrouwen in de rangen te krijgen

Illustratiebeeld
photo_news Illustratiebeeld
De voorbije vier jaar zijn amper 3 procent meer vrouwen aan de slag gegaan bij onze politiediensten. Bovendien hebben de meeste vrouwen dan nog administratieve en logistieke taken. Dat blijkt uit cijfers die ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vrijgegeven heeft, schrijft De Tijd.

Bij de lokale politie werken 5.685 vrouwen bij het basiskader, goed voor 26,5 procent. Maar bij het middenkader tellen we slechts 755 vrouwen, wat overeen komt met 16,1 procent van dat kader. En bij de officieren zijn er 226 vrouwen of nog maar 12,8 procent.

Bovendien zijn die aantallen de voorbije jaren amper vooruitgegaan. Bij het basiskader is het percentage vrouwen hetzelfde gebleven sinds eind 2014. En bij de midden- en officierenkaders is het aantal vrouwen sindsdien ook slechts met zo'n 3 procent toegenomen.

Bij de federale politie is er nog een kleinere aanwezigheid van vrouwen. Bij het basiskader zijn ze met 1.082 of slechts 20,9 procent. Bij het middenkader maar met 363, goed voor 13,5 procent. En bij de officieren met 136 of 10,6 procent. Ook bij de federale politie zijn de aantallen sinds eind 2014 maar met 2 à 3 procent gestegen.

Nochtans doet de politie wel inspanningen om meer vrouwen in haar rangen te krijgen. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld twee jobdagen alleen voor vrouwen en door vrouwen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  hoeveel vrouwen voelen zich aangetrokken om een beroep te kiezen in de politie sector of het leger.Een klein percentage dat waarschijnlijk bereikt werd. Hen verleiden zoals speciale aanwerving dagen organiseren is een zeer slecht idee omdat men dan de deur open zet voor problemen wat in extreme gevallen dodelijk kan aflopen.En wat het onderwijs betreft, lopen daar onderwijl niet wat teveel vrouwen rond zou men daar niet wat meer mannen aanwerven.

 • peter colson

  Eind vorige eeuw streden feministen ervoor om alle jobs voor vrouwen open te stellen. Naar eigen zeggen was de vraag zeer groot. Wel, ik heb 34 jaar werkervaring en zowat in elke Vlaamse provincie gewerkt. Het aantal vrouwen in onze sector, elektronica en hoogfrequent in het bijzonder, kan ik op 1 hand tellen. Als vrouwen er geen zin in hebben dan moeten die feministen niet komen beweren dat vele vrouwen staan te springen. 3 vrouwen is geen massa vrouwen

 • Ludwig Vanden Boer

  In de verpleging en in de retail werken er zeker evenveel mensen en daar is 95% vrouw en daar jammert niemand over quota. Het geslacht doet er niet toe, ze moeten het kunnen en willen doen. Ze willen evenveel verdienen dat moeten de toelatingsvoorwaarden en de werkomstandigheden dezelfde zijn.

 • Freddy De Vos

  Wat raar is, aangezien vrouwen meer tijd krijgen bij de sportproef. Een vrouw van 20 krijgt meer tijd dan een man van 40 om het parcour af te leggen. Onbegrijpelijk! Discriminatie tegenover de man!

 • Gino Denil

  Vrouwen kunnen doorgaans financieel beter rekenen dan mannen. En het ook beter uitgeven. Dat zijn waarschijnlijk al twee redenen om een job daar niet aantrekkelijk te vinden.