Politie schiet messentrekker dood: twee gewonden, afscheidsbrief gevonden

De man maakte twee slachtoffers: zijn echtgenote raakte lichtgewond, een fietsster raakte zwaargewond.
Lukas Stallaerts De man maakte twee slachtoffers: zijn echtgenote raakte lichtgewond, een fietsster raakte zwaargewond.
De politie heeft vanochtend in Mechelen een 34-jarige man neergeschoten, nadat hij twee mensen met messen te lijf ging. De man is aan zijn verwondingen overleden. Hij had een afscheidsbrief achtergelaten in zijn appartement.

De feiten begonnen bij de man thuis, waar hij ruzie kreeg met zijn vrouw en haar verwondde met een mes. Daarop sloeg de dertiger op de vlucht.

Supermarkt

Hij vluchtte vervolgens een Spar-supermarkt binnen. Daar haalde hij uit met twee messen. Eerst was er sprake van twee gewonden, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. Er werden wel enkele mensen verzorgd. Toen de man de supermarkt verliet, duwde hij een fietsster van haar fiets en verwondde hij haar met zijn messen. Zij raakte zwaargewond, maar is niet in levensgevaar.

Politie schiet fataal

De politie was intussen massaal ter plaatse gesneld en werd gedwongen enkele schoten te lossen. Een van de kogels raakte de man fataal. “Het onderzoek dat nu wordt gevoerd is tweeledig”, zegt Nele Poelmans van het parket Antwerpen, afdeling Mechelen. “Er is een onderzoek naar het schietincident door de politie en ook een onderzoek naar de feiten die aanleiding gaven voor dat schietincident.”

Er wordt een gerechtelijk onderzoek gevoerd naar het hoe en waarom en er wordt bekeken of het gerechtvaardigd was dat er door de politie werd geschoten.
Lukas Stallaerts Er wordt een gerechtelijk onderzoek gevoerd naar het hoe en waarom en er wordt bekeken of het gerechtvaardigd was dat er door de politie werd geschoten.

Brief

Het 34-jarige slachtoffer is al gekend bij politie en parket, maar in het belang van het onderzoek wil het parket daar geen verdere info over geven. In het appartement van de man werd wel een afscheidsbrief aangetroffen, laat het parket weten. In de brief stond geen motief. Mogelijk wilde de man neergeschoten worden door de agenten, maar dat wil het parket niet bevestigen. 

Ondersteuning

Iedereen die betrokken was bij het incident krijgt ondersteuning van slachtofferhulp. “Mijn taak is om de slachtoffers nu zo goed mogelijk te begeleiden”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Twee vrouwen liggen in het ziekenhuis, de echtgenote en de fietsster. Maar we gaan ook met onze preventiediensten de omwonenden begeleiden. De school van de kinderen van de fietsster werd verwittigd en iedereen die hulp nodig heeft kan bij ons terecht.” Ook de burgemeester van Zemst, Veerle Geerinckx, zorgt voor ondersteuning van de betrokkenen.

De agenten die bij het incident betrokken waren, worden momenteel intern opgevangen. “Ons korps zal de betrokken collega’s goed begeleiden, iedereen wordt vandaag opgevangen. Morgen volgt een debriefing. De collega’s zijn niet geschorst, ze krijgen juridische ondersteuning en ook mentale begeleiding, want dit is voor hen ook zwaar om mee te maken.”

Getuigen

Het parket doet nog een oproep naar getuigen. “Het is belangrijk dat wij zo veel mogelijk te weten komen over wat zich voor de schietpartij heeft afgespeeld. Getuigen mogen zich altijd melden bij de federale politie via 0800/30.300.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lukas Stallaerts32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willy De Bie

  ook niet akkoord met hayet, indien de dader inderdaad wou sterven, hoefde hij geen onschuldige mensen te verwonden, hoogstwaarschijnlijkwas hij te LAF om de hand aan zichzelf te slaan, goed werk politie, bravo

 • Hayet Berkli

  Ja de politie moet leren dat je niet gelijk iemand dood moet schieten.. knieschijf of iets anders daar moeten ze op schieten!!

 • Mark Peeters

  @johan van biesen: van achter uw pc is het gemakkelijk praten, mijn familielid is 1 van de slachtoffers/gedupeerden en waren enkel vrouwen op dat moment aanwezig, die dachten enkel maar aan overleven, hadden ze gedaan wat u schrijft hadden ze het me niet kunnen vertellen!

 • Alex De Vos

  Waarom nog eerst een onderzoek? Niet voldoende bewijzen!

 • Rudy Rodyns

  Oef, daar zijn we van af!