Politie past marges en boetes aan: dit verandert er bij flitscontroles

Rij je minder dan 7 kilometer per uur te snel op gewone wegen, dan word je voortaan niet meer geflitst.
Sven Ponsaerts Rij je minder dan 7 kilometer per uur te snel op gewone wegen, dan word je voortaan niet meer geflitst.
De politie bouwt bij haar flitscontroles een iets grotere marge in. Maar er is een keerzijde aan de medaille: wie betrapt wordt op te snel rijden, betaalt meer. Dat blijkt uit een omzendbrief van het college van procureurs-generaal.

Rij je minder dan 7 kilometer per uur te snel op gewone wegen, dan word je voortaan niet meer geflitst. Op snelwegen flitst de politie pas vanaf 129 kilometer per uur. Iets meer speling dus, maar de onmiddellijke inning van 50 euro wordt wel 53 euro. De boete blijft ook in overeenstemming met hoe zwaar je het pedaal indrukt.

In een zone 30 of een bebouwde kom lopen de boetes snel op. Rij je 48 kilometer per uur in een zone 30, dan krijg je een boete van 75 euro. Rij je 60 km/u in die zone 30, dan loopt het op tot 207 euro en kan je je rijbewijs kwijtspelen. Dat rijbewijs kan overigens meteen ingevorderd worden als je meer dan 20 per uur te snel rijdt in een bebouwde kom, een zone 30 of een schoolomgeving. Op gewone wegen is dat vanaf 30 kilometer per uur te snel.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Schetz

  Inplaats van echt op snelheid controle beter op telefoneren en sms'e veel gevaarlijker .telefoon direct afnemen en terplaatsen vernietigen beste oplossing

 • Marc Pensaert

  @Berfine: 70km per uur? Wel het is al in voege, dagelijks aan de Kennedytunnel. Gevolg: files vanaf Haasdonk. Neen, op een autosnelweg creeer je zo files ipv doorstroming van het verkeer. Bv. Eens de Kennedytunnel voorbij kan iedereen 100 rijden...waarom deze absurde beperking?

 • Margrietje

  Ik dacht dat de regel was 10% en rij meestal 132

 • Sven T

  Berdine. Je kan wel degelijk boete krijgen om te traag te rijden hoor

 • Bjorn De Feyter

  Duidelijk te zien wie hier tijd heeft om zijn beklag te doen over 'doodrijders' want oehoe rij maar eens 90 waar je 70 mag dan ben je een schande! Maar al die mensen die links blijven rijden tegen 65 of niet ritsen die zoude ze beter eens op de bon zetten