Politie pakt problemen in Brusselse Noordwijk aan

Belga
De lokale politie van de zone Brussel-Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) heeft in het kader van een actieplan de politieaanwezigheid rond het Brusselse Noordstation verhoogd, waardoor het aantal patrouille-uren van de politie in de probleemwijk met 60 procent toenam. De politie kon er 21 gauwdieven, 13 daders van diefstallen met geweld en meer dan 10 drugdealers inrekenen, zo meldt de politiezone vandaag.

“Sinds meerdere jaren heeft het Noordstation een enorme aantrekkingskracht op mensen en groepen die in onzekerheid leven”, zegt Frédéric Dauphin, korpschef van de politiezone Brussel Noord. “De talrijke pendelaars, evenals de talrijke migranten die zich gevestigd hebben in het nabijgelegen Maximiliaanpark, hebben ook een invloed op het leven op het grondgebied van de Noordwijk. Bovendien trekken de vele prostitutiesalons en drankgelegenheden die de hele nacht open zijn, individuen aan uit heel Brussel en zelfs uit andere streken en andere landen die vele uren in de wijk vertoeven.”

Die situatie veroorzaakt niet alleen criminaliteitsproblemen, spanningen en vechtpartijen, maar creëert vooral ook een onveiligheidsgevoel bij de inwoners, reizigers en handelaars. De politie voerde daarom in juli 2018 een actieplan in dat uit drie onderdelen bestond.

Actieplan

Enerzijds wordt werk gemaakt van structurele maatregelen die een impact kunnen hebben op de omgeving van de wijk, de zogenaamde “proventie”, aldus de korpschef: “De politiezone heeft verscheidene voorstellen voorgelegd aan de gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node en aan de regionale partners, zoals een voorstel tot aanpassing van de infrastructuur van de opstapplaatsen van de autocars in de buurt van het Noordstation, overzicht en overleg met Sibelga en de gemeenten om de situatie van de openbare verlichting in de wijk te verbeteren, toevoeging van bewakingscamera’s, enz. Deze pistes worden momenteel nog besproken, maar de politiezone hoopt heel snel concrete vooruitgang te zien op dit vlak.”

Daarnaast wordt er preventief gewerkt, met een campagne tegen bagagediefstallen, een versterking van het partnerschap tussen de politiezone met de gemeentelijke preventiediensten en een verhoogde politieaanwezigheid in de wijk. Zo werden er drie zogenaamde Dolly-acties en 22 beveiligingspatrouilles georganiseerd, bovenop het dagelijkse werk en nam het aantal patrouille-uren in de wijk toe met 60 procent.

Als derde onderdeel van het actieplan concentreerde de politie zich op drie criminaliteitsfenomenen waarvan gemerkt was dat ze toegenomen waren: gauwdiefstallen, de verkoop van verdovende middelen en diefstallen met geweld.

Tenslotte wordt er ook minstens eenmaal per maand een operatie BOB en drugs achter het stuur georganiseerd en hebben de politiemensen hun controles opgevoerd in de cafés. Die laatste controles acties hebben al geleid tot de bestuurlijke sluiting van twee drankgelegenheden.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  België heeft op zijn geheel een grondige beurt nodig inzake allerlei problemen...met de grove borstel als het niet stoort.

 • Willy Slachmuylders

  Drugsgebruikers die ziek of zot worden van de drugs zouden moeten geweerd worden van de ziekenkas ! Drugsnemen zoveel je wilt maar niet van onze ziekenkas vergoedingen profiteren !!!

 • Anita Billen

  Fantastisch, doe zo,voort.

 • jos beverke

  't Werd tijd.Of het iets gaat helpen is een andere zaak!

 • Jean West

  Alweer.