Politie pakt actievoerders aan opvangcentrum 127bis op

De actievoerders die de poort van het gesloten vluchtelingenopvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel sinds 4 uur blokkeerden, worden opgepakt door de politie. Dat meldt de woordvoerder van de actievoerders. De media en nieuwsgierigen zouden op een afstand gehouden worden zodat niemand ziet wat er zich precies afspeelt. De manifestanten protesteerden tegen een geplande collectieve uitwijzing van 60 Congolezen. Die zou deze namiddag plaatsvinden.

Het gaat om 15 Congolezen die illegaal in België verbleven en 45 anderen die in Groot-Brittannië, Ierland, Nederland en Zweden waren opgepakt voor illegaal verblijf. Hun uitwijzing was georganiseerd door Frontex, het EU-agentschap dat instaat voor de coördinatie van de bewaking van de buitengrenzen.

De 60 Congolezen zouden deze namiddag met een speciaal afgehuurde Airbus vertrekken vanop de militaire luchthaven van Melsbroek en brachten de nacht door in het gesloten centrum 127bis. Om de uitwijzing te verhinderen hadden een 25-tal actievoerders zich donderdagochtend vanaf 4 uur opgesteld aan de poort van het centrum. Tien van hen hadden zich vastgeketend om de poort volledig te blokkeren.

De politie was aanwezig vanaf 6.00 uur maar kwam pas kort na 9.00 uur in actie, nadat er versterking was gearriveerd van de federale politie. De agenten pakten eerst de actievoerders op die niet vastgeketend waren en nadien de anderen. De arrestaties verliepen buiten het zicht van de media en andere aanwezigen. (belga/sam/sps)