Politie organiseert opnieuw “weekend zonder alcohol achter het stuur”: extra controles vanaf vanavond

Vertommen
Van vanavond 18u tot en met maandagochtend organiseren de federale en de lokale politie opnieuw een "weekend zonder alcohol achter het stuur". Door extra alcoholcontroles te houden, hopen ze mensen aan te zetten om niet zelf achter het stuur te kruipen wanneer ze onder invloed zijn van alcohol of drugs. 

De politie wijst op mogelijke alternatieven, zoals een Bob aanduiden, met taxi of openbaar vervoer reizen, of ter plaatse overnachten. Behalve sensibiliseren, willen de agenten met het controleweekend "voor de hardleerse bestuurders ook het risico vergroten dat ze onderworpen worden aan een controle dankzij een geïntegreerde aanpak en het inzetten van verschillende middelen in heel het land", klinkt het in een persbericht.

Het vorige "weekend zonder alcohol achter het stuur" vond midden januari plaats. Bijna 35.000 bestuurders moesten toen blazen; 1,8 procent had te veel gedronken. 

Dit weekend vindt onder meer Werchter Boutique plaats, op zaterdag. 

“Helemaal Bob. Nul op!”

De zomercampagne van Bob start maandag in het Vlaamse en Brusselse straatbeeld. De slogan van de Bob-campagne wordt “Helemaal Bob. Nul op!”, vorige winter was dat “Bob = nul op!”. Deze slogan werd gekozen om de bevolking ervan bewust te maken dat zelfs één glas drinken gevaarlijk kan zijn.

Steeds minder bestuurders blazen positief bij alcoholcontroles: bij de vorige zomercampagne voerde de politie 324.000 controles uit, waarbij 2,7 prpcent positief blies. Daarmee werd het beste resultaat ooit behaald. Vias wijst er echter op dat uit een recente eigen bevraging is gebleken dat Belgen nog graag een glaasje drinken als we daarna nog met de wagen op weg moeten. Een op de drie bevraagde Belgen gaf toe in de afgelopen maand met de wagen te hebben gereden na het drinken van alcohol. Dat is na Zwitserland en Portugal (beide 34 procent) het hoogste percentage van alle 28 EU-lidstaten. Het Europees gemiddelde ligt op 21 procent.

Zo waren er vorig jaar nog iets meer dan 4.000 ongevallen met doden of gewonden waarbij een bestuurder onder invloed van alchohol was, of per dag 11 ongevallen. Bij 10 procent van alle letselongevallen was sprake van een bestuurder die te veel gedronken had.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Brussel Mobiliteit, verzekeringskoepel Assuralia, de Belgische Brouwers en Vias leggen voor de Bob-zomercampagne dan ook de nadruk op het feit dat je pas helemaal Bob bent als je niets gedronken hebt. “Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, moeten we resoluut blijven strijden tegen alcohol achter het stuur”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter VAN DEN BROECKE

  Mr Thyssen goed het artikel lezen vooraleer weer zo een dom commentaar te geven... voor de rest lees ik hier veel negatieve commentaren... alcohol achter stuur nee... men verbiedt niet om iets te drinken he...maar niet als bestuurder... diegene die dat nemen als geld in de staatskas... kijken of jullie dat nog gaan zeggen als iemand van jullie familie wordt doodgereden door een persoon onder invloed....

 • Danny Weckhuyzen

  Een aktie die wrsl veel geld gaat kosten aan werkuren en overuren en onze begroting nog dieper de put in duwt. En dan eerst nog verwittigen dat ze controles gaan doen. Wat is de zin hiervan?

 • Gerard Braeckmans

  De slogan "weekend zonder alcohol" is ronduit belachelijk. "Gans de week" of "Altijd" moet het zijn!

 • Yvan Lissens

  Prima, ze doen maar. Als motorrijder drink ik nooit alcohol als ik met de tweewieler op weg ben. De egoïsten, die drinken en toch achter het stuur kruipen, moeten ervan tussen gehaald worden. Ja, het is egoïstisch om te denken dat je een ander zijn leven kan op het spel zetten omdat je zelf uw drinkgedrag niet in de hand wil/kan houden als je nog moet rijden.

 • Hasan Bektas

  Vanaf 15u tot 3u in schoten gedronken , en dan naar Zwijndrecht gereden”met bob” maar geen enkel controle tegen gekomen, leugeneers