Politie nu al zenuwachtig: ook Franse gele hesjes roepen op om zaterdag te betogen in Brussel

Baert
Wordt Brussel zaterdag opnieuw het toneel van een veldslag door de zogenaamde gele hesjes? Op sociale media roepen de Franse hesjes op om naar Brussel af te zakken om te betogen tegen onder meer de hoge brandstofprijzen. Niet toevallig op dezelfde dag waarop ook de Belgische gele hesjes opnieuw willen verzamelen in Brussel.

Bij het stadsbestuur en de politie van Brussel heerst zenuwachtigheid. “We hebben die oproep ook gezien. Voorlopig is er nog geen officiële aanvraag voor een betoging ingediend, al beseffen we dat er ook geprotesteerd kan worden zonder die aanvraag. We proberen volop contact te leggen met de initiatiefnemer van de oproep, maar dat is nog niet gelukt. De politie is waakzaam, maar we communiceren niet over maatregelen die we al dan niet zullen nemen.”

Dat ze er in Brussel niet gerust in zijn, is begrijpelijk. Afgelopen vrijdag draaide een protestactie van ruim 500 Belgische gele hesjes er al uit op een ware veldslag. Agenten werden bekogeld, verkeersborden sneuvelden en een winkel werd geplunderd. Twee politievoertuigen brandden volledig uit. 74 relschoppers werden gearresteerd. De schrik dat zo’n scenario zich zaterdag zal herhalen als de Franse gele hesjes zich bij de Belgische delegatie zal aansluiten, zit er in Brussel stevig in.

Zeker nadat de betoging van de Franse gele hesjes in Parijs zaterdag gepaard met buitensporig geweld en vernielingen. Toen raakten 133 mensen gewond, onder wie ook 23 politieagenten. Tal van auto’s werden in brand gestoken en ook de Arc de Triomphe werd zwaar beschadigd. Als diezelfde heethoofden zaterdag naar Brussel komen, is de politie toch maar beter goed voorbereid. 

Bekijk ook:
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freek Spinner

  Zie hier zoveel reacties tegen de hele hesjes, jullie zijn toch niet blind als jullie dit kunnen lezen. Awel haal nu nog net jullie oogkleppen weg en kijk es rond u ipv. Op dat scherm en zie eens wat er werkelijk gebeurt. Als het tijd is om ons te laten horen is het wel nu!! Die legale overheids maffia praktijken moeten stoppen!!

 • Tommy De Kinder

  Heeft Frankrijk geen en leger en België zaterdag? Wie kan er nu para aan? Niemand van die betogers!!

 • Christine Laevers

  Ik steun de CRS (de oproerpolitie) die de aanslagen heeft gehad en nu het derde en ergste weekend. Niet vergeten dat onder die ordediensten ook gilets jaunes zitten. Zij betalen samen met vele anderen voor de incompetentie van en ja, een gekozen regering! In zijn verkiezingscampagne heeft Macron het alleen maar gehad over de afschaffing van de taxe d'habitation. Wat hij nu doet, is schandalig!

 • Erik Desloover

  tja het protest binnen europa breid uit , regels van europa , protest in europa ,

 • peter colson

  Het zijn niet de gele hesjes die oproepen, maar eerder een kleine groep paramilitaire bende anarchisten die elke stok grijpen om hun vernielzucht bot te vieren. Kan me iemand eens verklaren wat eigendommen (zoals auto's) van werkende mensen vernietigen te maken heeft met betogen tegen hoge brandstofprijzen?