Politie na voetbalrellen in Brussel: "Laten we toe dat deze uitschotfiguren ons in onze straten domineren?"

Photo News
De grootste politievakbond NSPV pleit eens te meer voor een fusie van de Brusselse politiediensten. Dat doet de vakbond na de voetbalrellen in Brussel afgelopen weekend. Daarbij raakten 22 agenten gewond. Achteraf kwam er ook veel kritiek op het optreden van de politie. "Onze mensen zijn het beu om ingezet te worden als een boksbal", zegt NSPV-voorzitter Carlo Medo in De Ochtend op Radio 1.

De politievakbond vindt de kritiek op de ordediensten ongegrond. "Al jaren is er felle kritiek op de politie", zegt de voorzitter van de NSPV, Carlo Medo, in het Radio 1-programma De Ochtend. "Onze mensen zijn het beu om ingezet te worden als een boksbal. Er is te weinig personeel, de middelen zijn beperkt en er gebeuren zaken waarbij politiemensen zich ook vragen stellen", aldus Carlo Medo.

Fusie Brusselse politie

Ook de politiek moet haar verantwoordelijkheid opnemen. "De politiek moet opnieuw nadenken over een fusie van de Brusselse politie. We moeten goed kijken hoe de ordediensten moeten georganiseerd worden op het grondgebied Brussel, zeker wat de capaciteit betreft", zegt Carlo Medo nog.

"Er wordt heel vaak gepraat over de fusie van de politiediensten in Brussel", aldus nog Medo. Volgens hem is zo'n fusie de manier om zowel de burger als de politie te beschermen. "Als 300 mensen erin slagen om de politie een hele avond bezig te houden, dan moeten we eens ernstig nadenken", zegt NSPV-voorzitter. 

Wie waren die 300 onverlaten die de politie een hele avond hebben aangevallen en 22 van hen hebben verwond? Laten we toe dat deze uitschotfiguren ons in onze straten domineren?

Carlo Medo, politievakbond NSPV

Overleg met minister Jambon

Samen met de Franstalige bond CGSP Admi vraagt de NSPV overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de rellen van vorig weekend. Bij die rellen zijn 22 politieagenten gewond geraakt. Niemand van de relschoppers werd opgepakt.

"Ik wil een lans breken voor de agenten die zaterdagavond op het terrein stonden en gedaan hebben wat ze konden doen", zegt NSPV-voorzitter Carlo Medo. "Er is nu kritiek van alle kanten op de politie, dat ze te laat kwamen, dat ze met te weinig waren, dat ze te laks waren, enzovoort. Maar geloof me, de politie vraagt niet liever dan op een correcte en deftige manier haar werk te kunnen doen en dat met de juiste ondersteuning."

"We moeten ook eens kijken naar ons maatschappelijk model", zegt Medo nog. "Wie waren die 300 onverlaten die de politie een hele avond hebben aangevallen en 22 van hen hebben verwond? Laten we toe dat deze uitschotfiguren ons in onze straten domineren? We stellen de laatste maanden vast dat het geweld tegen de politie toeneemt in de grootsteden. Politiekantoren worden bestookt met molotovcocktails, combi's worden in band gestoken, enzovoort. Blijven we dit tolereren? "

Eddy Quaino van CGSP Admi verwacht dat de overheid bijkomende middelen ter beschikking stelt om de relschoppers en plunderaars van vorig weekend te identificeren.

Minister Jambon heeft kort na de rellen een onderzoek gevraagd naar wat er zaterdag in de omgeving van de Beurs in Brussel is gebeurd en hoe de politie daarop heeft gereageerd.