Politie moet teruggekeerde IS-vrouw ondersteunen voor rechter

Fatima Benmezian, de Belgische vrouw die ontsnapte uit het gevangenenkamp van Ain Issa in Syrië. Daar werd ze geïnterviewd door de Franse zender BFMTV.
RV Fatima Benmezian, de Belgische vrouw die ontsnapte uit het gevangenenkamp van Ain Issa in Syrië. Daar werd ze geïnterviewd door de Franse zender BFMTV.
De correctionele rechtbank van Antwerpen zal op 19 maart het verzet van Rahma Benmezian (31) behandelen. Zij werd in juni bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor haar deelname aan de activiteiten van terreurgroep IS. Haar zus Fatima, die dezelfde straf kreeg, deed afstand van het aangetekende verzet en berust in haar veroordeling. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Fatima Benmezian heeft beslist om afstand te doen van het verzet dat ze had aangetekend tegen haar veroordeling bij verstek tot vijf jaar cel voor haar deelname aan de activiteiten van terreurgroep IS. Dat melden haar advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir eerder vandaag. 

“Fatima heeft na studie van het strafdossier beslist om afstand te doen van het verzet. Ze wenst zich neer te leggen bij haar veroordeling en wil haar staf op serene wijze ondergaan. Ze beseft dat ze een schuld heeft ten opzichte van onze samenleving”, zeggen haar advocaten.

Haar zus Rahma Benmezian, die eveneens tot vijf jaar cel werd veroordeeld bij verstek, wil wel een nieuw proces. Zij werd vanmorgen ondersteund door twee agenten de rechtszaal binnengebracht. Ze werd in Syrië geraakt door granaatscherven en kan niet meer zelfstandig stappen. Ondanks haar verwondingen wilde ze toch naar de rechtbank komen om haar rechters in de ogen te kijken. 

“Dat betekent niet dat ze haar verantwoordelijkheid wil ontlopen. Ze wil gewoon haar verhaal toelichten aan de rechtbank”, zegt de verdediging. Haar zaak zal op 19 maart behandeld worden.

Ontsnapt

Fatima en Rahma Benmezian konden ontsnappen uit een Koerdisch gevangenenkamp in Noord-Syrië en de grens met Turkije oversteken. Ze werden opgepakt en door de Turkse autoriteiten teruggestuurd naar België. Op 29 november landden ze op de luchthaven van Zaventem en werden ze meteen overgebracht naar de gevangenis.

Fatima verblijft in de gevangenis van Antwerpen, waar ze geen contact mag hebben met de andere gevangenen. Rahma, die zwaargewond raakte, ligt nog altijd in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge.

De zussen werden in twee afzonderlijke dossiers door de correctionele rechtbank van Antwerpen bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De veroordeling van Fatima dateert al van mei 2015, die van Rahma van juni 2019. 
69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Teeuws

  Belgische nationaliteit afnemen en straf uitzitten in haar eigen land. Al die vrouwen hebben met een goede advocaat niets misdaan. Nog wat tranen en dan krijgen ze hier kost en inwoon, daarbij nog een invalide premie.

 • Wilfried Vanden Berg

  Zij is destijds volledig vrijwillig naar IS vertrokken en heeft zich aangesloten . IS heeft vele moorden op hun geweten . Die ganse bende moordenaars zijn verantwoordelijk voor al die moorden , inclusief zij die er vrijwillig hebben bij aangesloten . Dus 5 jaar is veel te weinig voor moordenaars . Dus geen flauwe kul verkopen en nog minder comedie en de gevangenis in. Trouwens moordenaars krijgen normaliter toch een zwarte straf ? Of hebben zij niks misdaan? Leugens natuurlijk.

 • Nico Vanden Buys

  Hof wel terug van waar ze komt of levens lang in de gevangenis. De familie van de vermoorde mensen hebben ook levens lang gekregen.

 • Gustaaf Stoelen

  Waarom loopt die gesluierd rond? Ik dacht dat dit in België verboden was?

 • Harold Anckaert

  Iemand die verantwoordelijk is of medeverantwoordelijk is voor vele tot meerdere slachtoffers verdiend dit niet. Laat haar zichzelf eens verantwoorden bij de familie en vrienden van de slachtoffers zelf.