Politie moet Peterboswijk in Anderlecht terug onder controle krijgen: "Maar waar zijn de ouders van deze jongeren?"

Zondagavond werden MIVB-controleurs nog aangevallen aan een bushalte in de wijk.
Baert Marc Zondagavond werden MIVB-controleurs nog aangevallen aan een bushalte in de wijk.
Voor Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) kan wat in de Peterboswijk in Anderlecht aan de hand is niet door de beugel. "De burgemeester, de politie en het parket moeten alle krachten bundelen om de wijk onder controle te krijgen. Brussel kan zich geen banlieues permitteren", stelt ze in een reactie op de recente incidenten in de Anderlechtse wijk.

"De daders moeten worden opgespoord, opgepakt en bestraft. Wie politie, brandweer, veiligheidsdiensten en journalisten aanvalt, hoeft niet te rekenen op ons begrip", klinkt het verder.

Debaets wijst er evenwel op dat Brussel ook kampt met een opvoedprobleem. "Waar zijn de ouders van deze jongeren? Dezelfde vraag kon men stellen bij de voetbalrellen aan de Beurs vorig jaar. Heel wat ouders hebben geen vat op hun eigen kinderen. Ik stel vast dat we ouders moeten helpen bij hun basistaak: het opvoeden van hun kinderen en het bijbrengen van respect en verdraagzaamheid", aldus de CD&V-politica.

Gezagsfiguren

"Specifiek in de wijk Peterbos zijn we vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) met een project van buurtvaders gestart. Naar Rotterdams voorbeeld willen we de vaders meer betrekken in het opvoeden van hun kinderen. We willen van vaders opnieuw gezagsfiguren maken in hun eigen omgeving. Daartoe willen we vaders ondersteunen en de nodige vorming bieden", licht ze toe.

Staatssecretaris Debaets meent dat na het noodzakelijke repressieve werk van politie en parket er moet gewerkt worden aan buurten met problemen, zoals Peterbos. "Ik geloof dat we moeten voorkomen dat de kinderen van vandaag de relschoppers van morgen worden. De oplossing daarvoor ligt in de eerste plaats bij gezagsfiguren binnen de lokale gemeenschappen, zoals vaders en moeders".
398 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christophe Vandepoel

  Herman Janssens. Dat is fout. Bij marokkanen zijn de kinderen en vooral de jongens vrij vanaf ze zelf kunnen stappen. Op die leeftijd zijn ze geschikt om zelf te beslissen. Een excuus waar ze graag achter schuilen.

 • vanaeken jokke

  Vergeten dat de burgemeester de baas is en verantwoordelijk is voor zijn stad of gemeente Tom Faes.Overal waar socialisten aan de macht zijn Hasselt Gent Brugge Oostende Vilvoorde niks dan ellende en ambras dat zijn de feiten.Uw interne bron daar kan ik ferm mee lachen een rode meeloper kunt gij dat wijs maken Tommeke.

 • ETIENNE BOECKX

  Wanneer ga je die jongeren eens aan het werk zetten als je die werkloosheidsuitkering geeft mogen ze daar iets voor doen ! Maak hen gemeentepersoneel met werkloosheidsuitkering dat zal hen ook sneller achter werk ( beter betaald ) doen zoeken ! Nu krijgen ze geld en gaan ofwel wat inbreken of gaan wat bijverdienen in het zwart of erger nog drugsdealen

 • Kelly Verlinden

  Is wel raar, hier gooien ze met stenen en heel het land staat in rep en roer. In Genk zijn drie wagens uitgebrand in een probleemwijk en daar hoor je niets over op het nieuws.

 • Cor Dierckx

  Willy Batens ik denk er ook dikwijls met grote heimwee aan terug ik weet nog aan de ingang van een café of dancing waar toen nog een plaat hing "étrange fefuse" dat was rond 1965 en het was toen al amok als er binnenkwamen.