Politie moet pepperspray inzetten aan Noordstation: 350-tal gele hesjes opgepakt in Brussel

De Brusselse politie heeft deze namiddag een 350-tal gele hesjes gearresteerd. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. Het gaat voornamelijk om administratieve aanhoudingen, die zowel aan het Noordstation als in het stadscentrum plaatsvonden. Eerder op de dag had de Brusselse politie enkele honderden gele hesjes ingesloten aan het Noordstation. Daarbij werd pepperspray ingezet en er was ook een waterkanon aanwezig. Nadien trok een tweede groep van een vijftigtal gele hesjes door het stadscentrum en werd ook het hoofdkwartier van de PS bekogeld met projectielen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De voorbije weken was op sociale media opgeroepen tot een massale betoging van de gele hesjes naar aanleiding van de Europese verkiezingen. Men wilde protesteren tegen wat men de “Europese dictatuur” noemt. Daar kwamen deze middag uiteindelijk een paar honderd betogers op af. Omdat de betoging niet was aangevraagd, besliste de politie ze ook niet te laten plaatsvinden. Tussen de gele hesjes waren er ook enkele black bloc, radicale linkse activisten.

Tientallen agenten in gevechtsuitrusting en met het waterkanon hebben de betogers omstreeks kwart voor twee omsingeld en teruggedreven op de Bolivarplaats, voor het Noordstation. Ook op voorhand waren al een aantal mensen opgepakt omdat ze verboden wapens bij hadden. Daarnaast werd een cameraploeg ter plaatse lastig gevallen.

De politie moest enkele gele hesjes arresteren die een horlogewinkel waren binnengevlucht.
Mark Baert De politie moest enkele gele hesjes arresteren die een horlogewinkel waren binnengevlucht.

De groep aan het Noordstation werd volledig omsingeld door de oproerpolitie. De betogers worden één per één uit de menigte gehaald, gecontroleerd, aangehouden en afgevoerd met bussen. Dat gebeurde bij de meesten van hen zonder veel moeite maar een enkeling verzette zich wel. Voorlopig is de menigte kalm, al ontploft er nog af en toe een voetzoeker. Op een tiental meter van de ingesloten betogers staan ook nog een twintigtal aanhangers van de gele hesjes-beweging die “Laat onze kameraden vrij” scanderen.

Kat-en-muisspel met politie

Bij de actie van de politie aan het Noordstation kon een groep toch nog ontsnappen. Een tweede groep van een 50-tal betogers had zich intussen verzameld buiten het politiecordon en trok eerst naar de kleine ring en vervolgens naar de voetgangerszone. Via de Anspachlaan ging het naar de Marollen en via het PS-hoofdkwartier naar de zone rond de Grote Markt. Onderweg sneuvelde her en der straatmeubilair. De Brusselse politie achtervolgde de betogers in gevechtsuniform, en dat leidde tot een kat-en-muisspel in de omgeving van de Grote Markt.

In de straten rond de Grote Markt splitste de groep zich op. Een aantal gele hesjes dook een horlogewinkel binnen en probeerde zich daar te verschuilen voor de politie, maar die haalden hen er één voor één uit. De anderen mengden zich onder de verbouwereerde toeristen en gingen in de massa op.

In totaal werden een 350-tal gele hesjes gearresteerd. De federale spoorwegpolitie voerde nog voor de betoging ook drie gerechtelijke aanhoudingen uit maar die mensen zijn intussen al opnieuw vrijgelaten, aldus nog de politie.

BELGA
BELGA
Klanten en personeel zoeken beschutting in een winkel.
Mark Baert Klanten en personeel zoeken beschutting in een winkel.
De politie zet pepperspray in tegen enkele betogers.
Mark Baert De politie zet pepperspray in tegen enkele betogers.
Gele hesjes aan het Brusselse Noordstation.
Mark Baert Gele hesjes aan het Brusselse Noordstation.
BELGA
Marc Baert7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  Laat ze véél betalen, zal ze leren.

 • Bert van Loock

  Lekker ja knikken zoals de rest betalen werken en dan deze commentaar hier posten meteen vast steken voor mensen die daar hun mening over hebben en dat mag in dit apenland niet. Etiene warschijnlijk op pesoein. Giilbert ook Frans ook Mooi denk ook is aan de rest wat nog achter jullie komt.

 • Patrick Tielemans

  Niet speciaal eensgezind met die gele hesjes, maar de politie mag hen WEL aanpakken en arresteren. Het Brussels crapuul dat verleden jaar alles kapotsloeg, die mannen lopen nog steeds vrij en zorgeloos rondlopen. En maar bleiten dat extreem rechts de overwinningen boekt. Die partijen hoeven geen reclame te maken. De laxe mensen aan de leiding zorgen er zelf voor.

 • etienne vijverman

  de cel in en hun de rekening voorschotelen !!!!!

 • Gilbert Van De Weyer

  Opsluiten die handel