Politie moet om de haverklap robotfoto's maken van verzonnen daders

Politie
In amper twee maanden is de speciale politiecel die robottekeningen maakt minstens 17 keer misbruikt door leugenaars. Het gaat vooral om valse slachtoffers van aanrandingen en verkrachtingen. "Zo veel in zo'n korte tijd: nooit meegemaakt", klinkt het.

Enkele weken geleden verklaarde een meisje van 18 nog dat ze door twee vreemdelingen verkracht werd op het strand van Oostende, terwijl haar vriendje bedreigd werd met een mes en moest toekijken. Er werd een robotfoto gemaakt van de dader, maar het verhaal bleek verzonnen. En dat is allesbehalve een alleenstaand geval. De teller van de vier forensisch tekenaars van de federale politie staat op 17 valse verklaringen in nog geen twee maanden tijd. "We tekenen dus verdachten die niet eens bestaan, of mensen die niets hebben misdaan", zegt Peter Clauwaert. "Terwijl elke robottekening enorm veel tijd en energie van ons opslorpt. Liegen is van alle tijden, maar ik werk nu dertig jaar bij de politie en zo veel fantasten in zo'n korte tijd: dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Het zijn niet enkel kinderen en tieners die valse aangiftes doen. "Ook volwassenen die drie uur te laat thuis komen en een uitleg moeten verzinnen voor hun partner, raken soms zodanig verstrikt in hun leugens dat ze die ook in een aangifte blijven volhouden", zegt politiewoordvoerder Peter De Waele.

Hoe komt het dat er ineens zoveel valse verklaringen worden afgelegd? En kan de politie dergelijke leugenaars bestraffen? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karel de Natten

  In een gipskamer hangen artikels dat je niet met de wagen mag rijden met een gips aan. Het kan je zelfs levenslang rijverbod opleveren. In sommige situaties kan iemand inderdaad liegen of iets verzinnen, heb ook nog m'n banden van m'n fiets gelost toen ik juist begon weg te gaan en wat te laat was. Hang een affiche in verhoorkamers dat valse meldingen je veel geld kan kosten dan is een gewaarschuwd man er 2 waard.

 • Patjeam Pm

  Dat iis durven,wat is de noodzaak ervan.Hun laten mee opdraaien voor de gemaakte kosten plús straf er bij

 • Peter Buyck

  Idem voor die Amerikaan die na 6 jaar vrijgelaten wordt omdat het slachtoffer bekent te hebben gelogen over verkrachting.

 • marc huyghebaert

  Eerlijkheid, hoe pijnlijk en moeilijk ook, duurt nog het langst, en als tegenpartij dat ni aankan of warderen dan beter wegen laten splitsen - niemand wil belogen worden, da's achteraf veel pijnlijker (geschonden vertrouwen) dan open en eerlijk te zijn