Politie mag infiltreren op internet

iStock
Speurders van de federale en de lokale politie mogen op het internet een fictieve identiteit aannemen om contact te leggen met criminelen. Dat schrijft De Tijd.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijzigde daarvoor anderhalf jaar geleden al de wet op de bijzondere opsporingsmethoden, maar nu pas is het uitvoeringsbesluit klaar, dat een gunstig advies heeft van de Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere Privacycommissie). 

De infiltraties moeten de politie helpen de groeiende criminaliteit op het internet aan te pakken. De rechercheurs van de lokale en de federale politie die in opdracht van het parket een infiltratie uitvoeren op het web, zullen wel eerst een opleiding moeten volgen bij de politie. Ze mogen ook nooit de verdachte personen met wie ze contact leggen, provoceren.

Minister van Justitie Koen Geens
Photo News Minister van Justitie Koen Geens12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Bavré

  Een stap in de goede richting. Waarom dat zo lang moet duren is een terechte vraag. Ook uitlokking moet toegestaan worden, is een preventieve maatregel om misdadigers te vlug af te zijn.

 • Lily De smet

  Wat is de regering toch traag......eerst roepen en tieren en show geven , en nadien tezamen gaan dineren als vrienden. En voor zoiets simpel, moeten ze er 6 jaar overdoen om tot akkoord te komen........wat spel spelen jullie???? Moest al jaren in voege geweest zijn. En wij betalen deze kleuters???

 • Rediger Francois

  Het spel van de stropers en boswachters .

 • Patrick Vandeputte

  6-7 jaar duurt het in België voor zoiets mogelijk wordt. In 2012 werden al gesprekken gevoerd met gerecht en politiek daarover. En dan verwonderd zijn dat men achter loopt op de crimineel.

 • Eddy Pyliser

  Politiestaat !! Slaapkamerdeur goed afsluiten!!