Politie maakt prioriteit van strijd tegen gevaarlijke alarmwapens

Sommige alarmwapens lijken op een echt vuurwapen.
Twitter Sommige alarmwapens lijken op een echt vuurwapen.
Steeds meer mensen in België en Europa hebben alarmpistolen in huis waar ook echte wapens van gemaakt kunnen worden. Dat blijkt uit informatie die tussen de Europese politiediensten via Europol wordt uitgewisseld. Voor de Belgische politiediensten is het een prioriteit geworden om die op te sporen, schrijft De Tijd.

Die alarmpistolen zijn gemakkelijk om te bouwen tot vuurwapens die echte munitie kunnen afvuren. Sommige exemplaren kunnen zelfs tot volautomatische wapens omgebouwd worden, die verboden zijn in ons land. Er bestaan geen exacte cijfers over de verkoop van dit soort wapens. 

Politie en gerecht vermoeden dat in ons land vooral gewone mensen deze wapens in huis halen en niet enkel criminelen. Ze doen dat om zich veiliger te voelen met een wapen dat niet levensgevaarlijk is, maar dat toch als twee druppels water op een echt vuurwapen lijkt, aldus De Tijd.

"Dat doet echter geen afbreuk aan het feit dat, zoals uit de huiszoekingen is gebleken, deze wapens een reële dreiging blijven uitmaken voor onze veiligheid. De opsporing is dan ook een prioriteit voor onze veiligheidsdiensten", stelt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een parlementair antwoord aan MR-Kamerlid Kattrin Jadin.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wouter bauwens

  De hele oude kunnen misschien, heel misschien omgebouwd worden maar de meer recentere...vergeet het. Onmogelijk die om te bouwen. Ze zijn weeral tegen de verkeerde boom aan het blaffen.

 • Gilbert Coenegracht

  prioriteit? Afgelopen week in de krant er zijn te weinig politiemensen om serieuze zaken aan te pakken. Ik weet niet om te flitsen zijn er toch voldoende agenten en nu blijkbaar ook om alarmpistolen op te sporen. En de echte crimineel blijft buiten schot!

 • Kees Vink

  Zou Geens beter geen prioriteit maken dat criminelen gestraft worden.

 • Yvan Lissens

  Dat is dan het resultaat als men legaal wapenbezit zo moeilijk maakt dat mensen op zoek gaan naar alternatieven.

 • Jan Deneef

  De minister is weer aan de verkeerde zijde van criminaliteit bezig bij burgers ipv bij criminelen !