Politie maakt in heel Europa jacht op metaaldieven

PHOTO_NEWS
Met controles op de autowegen en bij schroothandelaars trekt de politie in verschillende Europese lidstaten ten strijde tegen de georganiseerde metaaldiefstal. Volgens het Duitse persbureau DPA worden "in 19 EU-landen, van Zweden tot Cyprus, controles gehouden op woensdag en donderdag". Ook het Nederlandse persagentschap ANP bericht over de actie en noemt met name de regio rond Düsseldorf en Viersen, dichtbij de Nederlandse grens, als een van de controleposten. De Belgische federale politie, gecontacteerd door Belga met de vraag of ook ons land deelneemt aan de Europese politie-actie, wenst geen commentaar te geven.

Bedoeling van de grootscheepse controles is daders op heterdaad betrappen en de bovenregionale structuren van internationale daderbendes bloot te leggen. Dat meldt DPA met aanhaling van Duitse politie-autoriteiten vandaag.

Net omdat de bendes hun buit per vrachtwagen over de landsgrenzen heen transporteren is een gelijktijdige actie in verschillende landen op het getouw gezet. Naast de internationale vervoersassen van de metaaldieven hebben de politiediensten ook de afnemers van gestolen waren in het vizier. De politie doet een beroep op schroothandelaars om hen te tippen over dubieuze aanbiedingen.

Resultaten vrijdag verwacht
Volgens Duitse politiebronnen stelen de internationale bendes alles wat los en vast zit: van grafornamenten op begraafplaatsen over losse koperdraden op bouwwerven tot complete ladingen van vrachtwagens.

Volgens de politiebronnen gaat het om een soort misdaad waarin miljoenen euro's omgaan, en die zelfs al geleid heeft tot faillissementen van bedrijven die bestolen werden.

De resultaten van de antimetaaldievenoperatie worden vrijdag verwacht.