Politie legt lat voor rekruten lager en voert deliberaties in

Baert Marc
Wie op de politieschool tekorten heeft bij de eindexamens, kan aan het einde van dit schooljaar voor het eerst tóch toegelaten worden tot het politiekorps. Een nieuw Koninklijk ­Besluit voert een systeem van deliberaties in, met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2019. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. 

Tot nu was het systeem vrij rigide: alleen wie minstens twaalf op twintig haalde voor elke cluster van de opleiding - die één jaar duurt - was geslaagd. Één elf op twintig betekende dat de kandidaat niet bij de politie mocht. 

"De aanpassingen moeten ertoe leiden dat kandidaten die over voldoende potentieel beschikken, gedelibereerd kunnen worden", zegt Erik Eenaerts, de woordvoerder van ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). 


De politie kampt met een groot personeelstekort. Duizenden functies zijn niet ingevuld. Maar de slaagpercentages op de politiescholen zijn al erg hoog. Volgens Eenaerts zullen de nieuwe regels dan ook weinig veranderen aan dat tekort. "Dit levert misschien 1 procent winst op', zegt hij. "De bedoeling is om de kandidaten op dezelfde manier te behandelen als studenten aan hogescholen of universiteiten. Ook voor hen is er na elk examenblok in een deliberatie voorzien.”
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Idem dito als bij het leger: de lat moet steeds lager omdat de scholen nu eenmaal een "ander" eindproduct afleveren. En als men de verworven rechten en de statuten steeds maar ondergraaft, "zou men (de politiek) moeten kunnen inschatten" dat er steeds minder en minder kandidaten zullen zijn! De prioriteiten liggen duidelijk ergens anders...

 • Patsy Willems

  Nóg lager??? Is dat enigszins mogelijk? Voor iemand die een wapen mag hanteren zou een minimum score van 18/20 moeten gelden.

 • Jan De Bisschop

  Aan de lezers hier die zich met lage dunk menen te moeten uiten over politiemensen geef ik graag de raad het ook eens te proberen om aan deze "goed betaalde job" te geraken, als het niveau toch zo laag ligt. De rijkswacht bestaat niet meer, en daar hoeven we het niet meer over te hebben.

 • William Van den Berghe

  Het begin van de afgang van het politiekorps. Eerst neemt men hun alle voordelen af en breekt men hun statuut af , en dan vindt men geen kandidaten. Nu gaat men een farce maken van de ingangsexamens om elke hond met een hoed binnen te laten .

 • Patrick Verbelen

  En als dit niet helpt, gaan ze dan postbodes promoveren, die worden toch al ingezet voor allerlei taken.