Politie kan geen nieuwe terreurdreiging aan

Brussels burgemeester: "Federale politie moet dringend geherfinancierd worden”

Politieagenten in Brussel tijdens een defilé.
Baert Marc Politieagenten in Brussel tijdens een defilé.
Als zich een nieuwe terreurdreiging of een andere grote veiligheidscrisis voordoet, kan de federale politie die niet meer aan. Dat blijkt uit een rapport over de werking van de federale politie dat is bezorgd aan de Kamer, en waarover De Tijd vandaag bericht. Het verslag is opgesteld door de federale politieraad, waarin burgemeesters, experts, topmagistraten en politiechefs zitten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Er is geen personeelsreserve en het statuut is te rigide om mensen van de ene naar de andere zuil te verhuizen", zegt de voorzitter van de federale politieraad, Willy Bruggeman. "Telkens als een nieuw fenomeen opduikt, heeft de politie het moeilijk om te overleven. En dan spreek ik nog niet over terreuraanslagen, die heel bijzonder zijn en waarbij alles uit de kast moet worden gehaald.”

Tim Vandenput (Open Vld) roept op 500 à 900 miljoen extra te investeren in politie, justitie, brandweer en defensie. "We moeten echt meer investeren in onze basisveiligheid", klinkt het.

Trein- en metrostations

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) herhaalt dat de federale politie dringend moet geherfinancierd worden. Hij stelt in een reactie op het rapport dat er in die tak de voorbije jaren veel te weinig geld is vrijgemaakt.

In het Brusselse straatbeeld waren de militairen in de maanden, en zelfs jaren, na de aanslagen in België niet weg te denken uit het straatbeeld. Vandaag zijn ze er nog altijd, omdat er niet genoeg capaciteit is bij de federale politie. “We zijn op een punt gekomen waar er zowel in trein- als metrostations geen politie meer aanwezig is. Zoals ik reeds in april dit jaar aankaartte, moet de federale politie dringend geherfinancierd worden”, zegt Close.

Close: “Veiligheid is reëel probleem”

“Berichten op Facebook en Twitter om maatregelen aan te kondigen zijn een zaak, maar wat belangrijker is, is werk maken van wat men zegt. Onze bevolking wil actie. Veiligheid is een reëel probleem in ons land en in Brussel. Ik wil samen met de politieagenten van onze zone, de veiligheid van onze burgers garanderen”, vervolgt de Brusselse burgemeester.

Terwijl bij de federale politie de uitstroom groter is dan de instroom, stelt Close dat de Brusselse politie wel werk heeft gemaakt van nieuwe aanwervingen. “In mijn politiezone hebben we werk gemaakt van het personeelstekort en 200 extra agenten aangenomen, geïnvesteerd in meer camerabewaking en in nieuwe interventievoertuigen. Maar dit is nog steeds niet voldoende”, aldus nog de Brusselse burgemeester. 
87 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Het moet allemaal weer geld kosten. Los eerst de andere zaken op. Efficienter werken, geen IS personen terughalen, misdadigers vastzetten, stop corruptie, enz..

 • Jef Heffens

  Je moet preventief werken, laat geen enkele IS-strijder of familie die mee naar daar is getrokken terug toe in Europa. Het is de logica zelve, maar de ongebreidelde naïviteit overheerst vooral in het vroegere West-Europa binnen de EU.

 • danny janssens

  Een terroristische aanslag voorkomen is zo goed als onmogelijk, voorzie een goed reddingsplan dat is veel belangrijker. Je kan het geld beter besteden in de zorgsector

 • Jos Plessers

  Zet gewoon militairen in.Die vervelen zich toch in hun kazernes.Ten andere,ze mogen al op 55j op pensioen en als ze uithuizig zijn,eisen ze ook nog verlofuren.Laat ze er dan ook maar wat voor doen ook.En ja hoor,ik ben ook bij den troep geweest.5j!Ben weggegaan omdat ik me steendood verveelde,dus ik weet waarover ik praat.

 • Don Tessers

  Nederland heeft het zelfde probleem. Jarenlang is er verzuimd goed te investeren in de politiediensten en nu terreur en drugsmaffia de grote steden beheersen is er paniek. Zij die verzaakten de laan uitsturen en ter verantwoording roepen.