Politie kampt met imagoprobleem als werkgever: rekrutering schiet tekort

Photo News
Een externe audit die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bestelde, besluit dat het rekruteringsbeleid bij de politie tekortschiet. Daardoor trekt de politie moeilijk de juiste mensen aan en raken vacatures niet ingevuld. Dat staat vandaag in De Tijd.

De resultaten van de audit, uitgevoerd door KPMG, werden woensdag voorgesteld aan Jambon. Het rapport is behoorlijk kritisch voor de huidige gang van zaken. De rekruteringsdienst van de politie, die 97 mensen telt, is toe aan een grondige reorganisatie en de aanwervingsprocedures moeten eenvoudiger, luidt het. 

Bovendien heeft de politie volgens de audit ook een probleem met haar imago als werkgever. Daardoor trekt ze in de "war for talent" op de arbeidsmarkt vaak aan het kortste eind, zeker in deze tijden van economische heropleving.

"We voelden al aan dat het niet goed zat. Deze audit bevestigt dat er zand in de machine zit", reageert Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. Daarom komt er een "een actieplan om de pijnpunten uit de audit weg te werken" en wordt er gewerkt aan "de nodige campagnes en een merkidentiteit- en communicatiestrategie".

"Minister Jambon gaat te kort door de bocht"

De problemen met de rekrutering bij de politie zijn een gevolg van besparingen op middelen en personeel, zegt de vakbond ACV Politie in een communiqué. Als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de schuld bij de rekruteringsdienst legt, is dat "niets anders dan een bewuste strategie om de waarheid te verdoezelen", klinkt het. 

Volgens ACV Politie kloppen de vaststellingen in de audit, maar verbindt Jambon daar de verkeerde conclusies aan. "Het klopt dat de doorlooptijd voor de selectieprocedure veel te lang is, en mogelijk kampt de politie met een imagoprobleem, maar minister Jambon moet wel eerlijk blijven", reageert Joery Dehaes, secretaris van ACV Politie. "De schuld integraal bij de rekruteringsdienst leggen of wijten aan het rekruteringsbeleid, maar zwijgen over politieke beslissingen die nefast zijn voor de politieorganisatie, is niets anders dan een bewuste strategie om de waarheid te verdoezelen."

De vakbond klaagt aan dat premies en vergoedingen voor nieuwe personeelsleden geschrapt zijn, dat aspiranten tijdens hun opleiding in een lagere loonschaal belanden en dat "tal van maatregelen in het kader van de optimalisatie op kap van het personeel doorgeduwd werden".

"Door blijvend te besparen op middelen en personeel zijn de diensten die te kampen hebben met leegloop niet meer te tellen. Personeelstekorten van 30 procent en meer zijn eerder regel dan uitzondering", klinkt het.

"Die beslissingen hebben een veel grotere impact op het imago van de politie als werkgever, maar worden boven onze hoofden genomen. De vaststellingen van de audit kloppen dus wel, maar bij het trekken van de conclusies gaat minister Jambon volgens ons veel te kort door de bocht", aldus Dehaes.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Arys

  Bij defensie is het al niet veel beter om niet te zeggen "slechter" maar daar wordt niet over gesproken.

 • Tom Faes

  Hoeveel procenten van de kostprijs van dergelijke audits zouden in de nva kas terecht komen ? KPMG dat zijn geen goedkope mannekens hoor.!

 • Gino Denil

  Wat hadden ze verwacht. Vaste benoemingen willen afschaffen. Flexibeler arbeidsvoorwaarden tegen lager loon. Langer werken en de weinige voordelen van een ambtenarenstatuut en pensioen afschaffen. Het is niet alleen bij de politie dat ze het met de overschot op de arbeidsmarkt zullen moeten doen. Ook in het leger, het onderwijs en de openbare besturen.

 • guido vermeyen

  Politie kamt overal met een imagoprobleem, overal, kennen hun taal niet, pv's met taalfouten, plat dialect, boertig optreden.....

 • armi gaston

  De Rijkswacht moest weg......., zie nu wat we in de plaats ervan kregen.