Politie-inspecteur die beschuldigd werd van racisme tegen Jinnih Beels is vrijgesproken

BELGA
De 37-jarige hoofdinspecteur van de Mechelse politie die beschuldigd werd van racisme voor het verspreiden van een fotomontage over Jinnih Beels, de huidige onafhankelijke kandidaat voor sp.a in Antwerpen en voormalig politiecommissaris in Mechelen, is vrijgesproken. De man werd aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie, maar de rechter oordeelde dat er twijfel is of de fotomontage wel als racistisch beschouwd kan worden. De man had verklaard dat het om een grap ging en hij nooit de intentie had iemand te kwetsen. Er wacht hem nog wel een tuchtonderzoek binnen het politiekorpst, wat hem alsnog zijn ontslag kan kosten.

De inspecteur had in een Whatsapp-groep een foto verspreid van Jinnih Beels, toenmalig commissaris bij de Mechelse politie, met daarop de tekst 'En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan.' Beels was op dat moment diversiteitsmanager bij de Mechelse politie. Toen de foto uitlekte, werd de hoofdinspecteur onmiddellijk geschorst. Het parket opende een onderzoek en de zaak verscheen voor de correctionele rechtbank. Het openbaar ministerie had zes maanden celstraf gevorderd en een boete van 1.200 euro omdat het meende dat Bert V.L. met deze foto had "aangezet tot discriminatie ten aanzien van Jinnih Beels en alle andere mensen met getaande huid".

Volgens de 37-jarige hoofdinspecteur had hij de fotomontage eerst uitgeprint op papier gevonden in de refter van de Mechelense politie, en had hij er naar eigen zeggen een onbehaaglijk gevoel bij gekregen. Toch besliste hij later om de fotomontage zelf digitaal na te maken en te verspreiden bij collega's via Whatsapp.

Aanvankelijk verklaarde de man dat hij de foto verspreidde om zijn collega's te sensibiliseren voor het gevaar van het verspreiden van dergelijlke foto's. Pas op het proces zelf, verklaarde de verdediging dat het (ook) ging om een grap. Zijn advocaat Frédéric Thiebaut sprak bij de behandeling van het dossier vorige maand over "een oliedomme actie en een zeer misplaatste grap". Filiep Deruyck, advocaat van de politiezone Mechelen-Willebroek, die zich burgerlijke partij stelde, reageerder daarop toen zo: "Waarschijnlijk omdat het Grondwettelijk Hof bepaald heeft dat een mopje niet onder de racismewetgeving valt."

Racismewetgeving

De rechtbank oordeelde nu de 37-jarige hoofdinspecteur vrij te spreken. Er was twijfel over de intentie van de man, waardoor de rechtbank juridisch geen grond had tot een veroordeling. De rechter was wel bijzonder scherp voor zijn acties. Rechter Erika Colpin noemde de handeling van de agent "een hoofdinspecteur onwaardig". 

"Uiteraard dienen er ernstige vragen te worden gesteld bij zijn kunde als hoofdinspecteur of politieman in het algemeen, evenals bij de ingesteldheid van verschillende leden van het korps die de foto onmiddellijk hebben verder verspreid en niet eens de overweging hebben gemaakt hoe ongepast en mogelijk racistisch deze wel is", stelt ze in haar vonnis. "De leiding van een korps zoals dit van de zone Mechelen-Willebroek is, gelet op de multiculturele bevolkingssamenstelling van Mechelen en Willebroek, verplicht hier daadkrachtig op te reageren om zo ieder vermoeden van racisme binnen de politie de kop in te drukken."

Beels: "Gaat niet meer over mij"

 Jinnih Beels reageert nuchter op de uitspraak. "Ik kan dit kaderen, maar er zijn geen winnaars in dit verhaal", zegt ze aan Belga. "Dit gaat niet meer over mij, maar is een discussie op een ander niveau", gaat ze verder. "Men mag niet vergeten welke zware maatschappelijke impact dit heeft op het hele korps. De politie heeft al een moeilijke band met sommige gemeenschappen en deze zaak doet daar geen goed aan. Het is nu de morele verantwoordelijkheid van korpsleiding en burgemeester om te duiden naar de burger toe, wat de rechter vandaag heeft beslist en waarom."

Beels was zelf geen burgerlijke partij, omdat het initiatief reeds genomen was door burgemeester en korpschef. "Zij hebben het goede voorbeeld gesteld en hun verantwoordelijkheid genomen", aldus Beels. "Zij beseffen wat er aan de gang is en moeten nu een signaal geven aan de burgers dat dit niet kan en dat ook de reactie van de steunende collega's die een erehaag vormden bij de inleidingszitting, geen voorbeeld is. Zij maken het de andere agenten van het korps extra moeilijk."

Beels verwacht geen persoonlijke excuses van V.L. Maar hoopt wel dat hij zich publiekelijk zal verontschuldigen. Of ze ooit nog naar de Mechelse politie terugkeert, is onduidelijk. "Ik zet nu alles op alles voor de verkiezingen van 14 oktober in Antwerpen, de stad waar ik groot geworden ben en altijd gewoond heb", besluit ze.

Burgemeester Somers laat tuchtonderzoek voeren

Mechels burgemeester Somers laat in een reactie weten de uitspraak van de rechter te respecteren. "We gaan het vonnis grondig bestuderen en afwachten of het parket in beroep gaat", zegt hij. "De rechter is heel scherp voor de hoofdinspecteur en deelt onze mening, dit verhaal krijgt zeker nog een tuchtrechterlijke staart want onze deontologie is enorm belangrijk voor het korps", besluit hij. De agent die inmiddels meer dan een jaar geschorst is, kan dus alsnog ontslagen worden.

Meester Frédéric Thiebaut, advocaat van de vrijgesproken politie-inspecteur, reageert met opluchting op het vonnis. "We zijn blij dat we dit na meer dan een jaar achter ons kunnen laten", zegt hij. "We moeten wel nog rekening houden met mogelijk hoger beroep van het parket of de burgerlijke partij. De foto maken was een fout maar er zijn verschillende interpretaties mogelijk over zijn intentie. We wachten nu de tuchtoverheid af maar hopen dat zij zal terugkomen op enkele boude uitspraken die werden gedaan."

Bij de behandeling van het dossier kwamen heel wat collega's de man steunen, ook maandag zakten enkelen naar de rechtbank af om het vonnis te aanhoren.

De fotomontage die aan de grond van de klacht lag.
RV De fotomontage die aan de grond van de klacht lag.168 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Profeet Guido Bervoets zal het u eens uitleggen ! Hij is wakker geworden ! Pffffff

 • stavros kanakaris

  Vrijgesproken betekent niet onschuldig. Racisme is racisme. Niks relatiefs aan.

 • Daniëlle Vreven

  Hij is vrijgesproken, ... moest hij hetzelfde gedaan hebben met een Nva seut dan was hij niet vrijgesproken. Want ze is maar van Sp.a

 • johny daneels

  Als daders van terrorisme mogen beweren dat ze verward waren en geloofd worden, waarom zou ik dan niet mogen zeggen dat rasisme voor de grap was, verschil? Ik zal nooit geloofd worden en veel te zwaar gestraft...

 • Jef Denijs

  Het verhaal is nog niet afgelopen. Bart Somers (de rode VLD-er) wil ook nog een woordje placeren. Je kan al raden wat die gaat doen.