Politie houdt nationale actiedag tegen woninginbraken

Ook in Nederland vond dit jaar een gelijkaardige actie plaats, genaamd het zomeroffensief. Daar wilde men mensen specifiek bewust maken van het feit dat inbrekers vaak actief zijn, terwijl bewoners met vakantie zijn.
ANP Ook in Nederland vond dit jaar een gelijkaardige actie plaats, genaamd het zomeroffensief. Daar wilde men mensen specifiek bewust maken van het feit dat inbrekers vaak actief zijn, terwijl bewoners met vakantie zijn.
Met de actie "1 dag niet" houden Binnenlandse Zaken en de politie vandaag de eerste nationale actiedag tegen woninginbraken in België. Doel is om burgers te sensibiliseren over hun eigen rol bij het voorkomen van inbraken. In 2013 waren er in België 75.123 woninginbraken, of meer dan 200 per dag. Bouwunie betreurt in dat verband de afschaffing van de belastingvermindering voor inbraakwerend schrijnwerk.

Het idee van de actiedag komt overgewaaid uit Nederland. Dit jaar doet ook België mee. Bedoeling is om burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden.

"De meeste mensen besteden pas aandacht aan inbraakveiligheid als ze zelf slachtoffer zijn geworden of iemand uit hun omgeving. Met deze campagne willen we de algemene waakzaamheid aanwakkeren", zei Limburgs gouverneur Herman Reynders eerder al.

Op www.1dagniet.be staat alle info over de campagne, kunnen veilige initiatieven gepost worden en staan allerlei preventietips.

Bouwunie looft het initiatief, maar zegt te betreuren dat de Vlaamse regering de belastingvermindering voor inbraakvertragende elementen afschaft vanaf 1 januari 2015. "Want dit is een belangrijke investering in de strijd tegen woninginbraken", klinkt het.

De belastingvermindering van 30 procent (met een maximum van 750 euro) geldt nog tot eind dit jaar voor investeringen om een woning door een aannemer te laten beveiligen tegen inbraak of brand, zoals inbraakwerend glas, veiligheidssloten en alarmsystemen.

De meeste mensen besteden pas aandacht aan inbraakveiligheid als ze zelf slachtoffer zijn geworden of iemand uit hun omgeving

Herman Reynders, Limburgs gouverneur