Politie houdt 'jihadi' onder schot in gerechtsgebouw Luik

Archiefbeeld van de ingang van het Luikse gerechtsgebouw.
BELGA Archiefbeeld van de ingang van het Luikse gerechtsgebouw.
De politie heeft vanmiddag een man onder schot gehouden in het gerechtsgebouw van Luik omdat hij verkeerdelijk als jihadi werd aanzien. De man, met lange baard, traditionele gewaden en een rugzak, haastte zich eerst naar de toiletten, nadien naar een rechtszaal.

De man werd er vanwege zijn gedrag en kledij van verdacht mogelijk een jihadi te zijn. Eerst haastte hij zich naar de toiletten van het gerechtsgebouw. Via de bewakingscamera's aan de ingang van het gebouw had de politie hem toen al opgemerkt. De politie wou zijn identiteit controleren, maar de verdachte persoon haastte zich ondertussen al naar een rechtszaal. Hij versnelde zijn pas nog en had een rugzak die vol leek te zitten.

De man reageerde niet op de bevelen van de politie. De politie, die alle voorzorgen nam die gebruikelijk zijn bij een eventuele dreiging, hield hem daarom onder schot. Uiteindelijk liet de man toch zijn identiteit controleren. Hij bleek niet de bedoeling te hebben om een terreurdaad te plegen.

De man was in het gerechtsgebouw voor een vonnis dat hem aanbelangde. Hij stond bekend voor zijn gespannen relatie met de politie en werd vervolgd voor bedreigingen aan agenten. Toch werd hij vrijgesproken in die zaak wegens twijfel: strafrechtelijk gezien komen de bewoordingen die hij gebruikte, niet neer op bedreigingen.