Politie houdt Dewinter tegen aan grens Molenbeek. Wilders kondigt massaprotest aan na verbod 'islamsafari'

Filip Dewinter is aangekomen aan de grens van Molenbeek.
Mark Baert Filip Dewinter is aangekomen aan de grens van Molenbeek.
De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders kondigt massademonstraties aan in België en Nederland na het verbod op de zogenaamde 'islamsafari' in Molenbeek. Bij VTM NIEUWS noemde hij de Brusselse gemeente "een stukje kalifaat waar gekozen parlementariërs niet welkom zijn". Filip Dewinter (Vlaams Belang) wilde vandaag Sint-Jans-Molenbeek bezoeken, maar is niet binnengeraakt. Aan de grens werd de politicus tegengehouden door commissaris Johan Berckmans, die daarmee de politieverordening uitvoerde.

Het Vlaams Belang-kopstuk had ook een deurwaarder meegenomen naar de grens van Molenbeek op het Saincteletteplein. Die zal nu verder bekijken of er bij de Raad van State verzet kan aangetekend worden tegen de politieverordeningen.

"Ik ben in Mosoel, Aleppo en Damascus geweest. Daar heb ik nooit problemen gehad en werd ik door de overheid beschermd om de wijken te bezoeken, maar in Molenbeek ben ik niet welkom. Waarom ben ik hier niet welkom? Zijn er dingen die ik niet mag zien?", vroeg Dewinter zich af. Nadat de politie hem tegenhield aan de grens, maakte de Vlaams-Belanger meteen rechtsomkeer.

Op zijn "islamsafari werd Dewinter uiteindelijk niet bijgestaan door de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). Die liet al snel verstaan de politieverordeningen niet aan zijn laars te willen lappen.

Veiligheid niet garanderen

Wilders zou vandaag samen met Dewinter Molenbeek bezoeken, maar burgemeester Françoise Schepmans (MR) verbood dat gisteren in een politieverordening. Volgens Schepmans kon de veiligheid niet gegarandeerd worden.

Dewinter wilde met Wilders een wandeling maken langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering, maar ving dus bot in Molenbeek. Ook in Brussel-Stad is het rechtse duo niet welkom.

Geert Wilders vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel.
REUTERS Geert Wilders vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel.

Woedend

De rechtse politici zijn woest omdat de burgemeester van Molenbeek hun bezoek aan de gemeente heeft verboden. "Dit is de druppel die de emmer doet overlopen", zei Wilders tijdens een persconferentie met Dewinter in de Kamer. De Nederlander roept op tot massademonstraties "tegen het weggeven van ons land". Hij wil samen met Dewinter "het maatschappelijk verzet bundelen" in Nederland en België, mogelijk bij moskeeën. "U zult nog veel van ons horen." De PVV-leider hoopt "op heel veel plaatsen" protesten te kunnen organiseren.

Dewinter liet vanmiddag weten dat hij vandaag naar Sint-Jans-Molenbeek zou trekken "om vast te stellen in hoeverre het verbod zal worden afgedwongen". Volgens de Vlaams Belanger is Molenbeek officieel een islamitische no go-zone geworden, waar wij niet langer baas zijn in ons eigen land. "Beide burgemeesters gedragen zich als islamcollaborateurs, die vandaag in de kaart spelen van de radicale islam. In Molenbeek en Brussel zijn imams nu de baas." 

Filip Dewinter is aangekomen op het Saincteletteplein. De pers is massaal aanwezig.
Mark Baert Filip Dewinter is aangekomen op het Saincteletteplein. De pers is massaal aanwezig.

Wilders was er vandaag niet bij aan de grens met Molenbeek. Hij vertrekt terug naar Nederland. De PVV-leider neemt geen risico: "Voor mij is het ingewikkelder om daarheen te gaan. Ik ben door de Belgische federale politie van de grens naar hier gebracht en zij zullen mij ook terugbrengen."

EPA

Raad van State

De rechtse kopstukken gaan bij de Belgische Raad van State verzet aantekenen tegen de politieverordeningen, zo maakten ze vanmiddag nog bekend op de persconferentie. Ze nemen daarvoor een Belgische advocaat in de arm. "Wij beroepen ons op de Nederlandse en de Belgische grondwet en het Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin vrije meningsuiting gegarandeerd wordt. De provocatie ligt niet bij ons, maar bij diegenen die van Molenbeek en Brussel moslimenclaves hebben gemaakt."

"We kunnen niet accepteren dat delen van onze steden niet toegankelijk zijn voor parlementariërs", stelde Wilders. "De dreiging van arrestatie is totaal onacceptabel." De PVV-leider zei nog Dewinter binnenkort "de islamitische wijken in Nederland" te willen laten zien.

De dreiging van arrestatie is totaal onacceptabel

Geert Wilders
BELGAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.