Politie Hongkong verzamelt gevaarlijk materiaal op polytechnische universiteit na bezetting

Politie-agenten duwen een mand met bogen naar buiten uit de campus van de Polytechnische universiteit waar pro-democratische demonstranten zich verschansten.
AFP Politie-agenten duwen een mand met bogen naar buiten uit de campus van de Polytechnische universiteit waar pro-democratische demonstranten zich verschansten.
De politie van Hongkong is vandaag de gebouwen van de polytechnische universiteit, die dagenlang bezet is geweest, binnengegaan om molotovcocktails en ander gevaarlijk materiaal te verzamelen. Dat werd achtergelaten door de pro-democratische betogers.

De bezetting van de polytechnische universiteit en andere universiteitscampussen in Hongkong begon op 1 november na de dood van een betogende student. Campussen werden met meubilair en geïmproviseerde muren geblokkeerd om de politie buiten te houden. Om zich te verdedigen gebruikten bezetters ook wapens als katapulten om van op afstand met molotovcocktails te gooien. Sommigen schoten met pijl en boog naar de politie. Een aantal universiteiten zagen zich genoodzaakt de lessen af te gelasten tot het einde van het semester.

Campus omsingeld door politie

Sinds vorige week werd de campus omsingeld door de politie. Een week eerder ging een poging van de politie om de Chinese universiteit van Hongkong te ontruimen, met geweld gepaard. Honderden betogers, journalisten en medische vrijwilligers werden opgepakt.

De voorbije dagen leken alle betogers de gebouwen te hebben verlaten. Donderdag lokale tijd gingen de politie en brandweer de gebouwen binnen om de materialen van de manifestanten te verzamelen. Het gaat onder meer om brandbommen en flessen chemicaliën die de bezetters gestolen hadden uit universitaire laboratoria.

Als de specialisten aangeven dat de site veilig is, zullen de gebouwen verder opgeruimd en schoongemaakt worden.

Een veiligheidsteam betreedt de campus, die dagenlang bezet is geweest.
AFP Een veiligheidsteam betreedt de campus, die dagenlang bezet is geweest.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.