Politie herdenkt Kitty Van Nieuwenhuysen en voert actie tegen vrijlating één van haar moordenaars

Aan het Brusselse justitiepaleis kwam flink wat volk samen om Kitty Van Nieuwenhuysen te gedenken.
Mark Baert, PN Aan het Brusselse justitiepaleis kwam flink wat volk samen om Kitty Van Nieuwenhuysen te gedenken.
Op verschillende plaatsen in ons land zijn vanmorgen herdenkingsmomenten gehouden voor de vermoorde agente Kitty Van Nieuwenhuysen (23). Onder meer aan de rechtbanken in Brussel, Antwerpen, Leuven en Hasselt verzamelden collega’s en vakbondsmensen. Ze zijn er niet over te spreken dat een van haar moordenaars de rest van zijn straf onder elektronisch toezicht mag uitzitten en niet in de gevangenis hoeft te blijven.

Aan het justitiepaleis in Antwerpen daagde een vijftigtal agenten op van de lokale en de federale politie voor een stille wake ter nagedachtenis van Van Nieuwenhuysen. Aan het justitiepaleis in Brussel hielden ongeveer 200 agenten een stil protest. Dat werd luidruchtig afgesloten toen alle aanwezige politievoertuigen gedurende meer dan een minuut hun sirenes lieten loeien.

(Lees verder onder de foto's)

De actie aan het justitiepaleis in Antwerpen.
PLA De actie aan het justitiepaleis in Antwerpen.
Mark Baert
De actie aan het justitiepaleis in Brussel.
Mark Baert De actie aan het justitiepaleis in Brussel.

Aan het Kortrijkse justitiegebouw voerden enkele tientallen politiemensen actie. "Het is een absolute schande dat die man nu al vrijkomt", zegt Benny Lavaert van vakbond NSPV vanop de trappen van het gerechtsgebouw. "Er is totaal geen respect meer voor het uniform. De geschiedenis herhaalt zich jammer genoeg. In Kortrijk gebeurde 38 jaar geleden net hetzelfde met inspecteur Alfred Laverge. De moordenaar kwam toen ook vervroegd vrij."

(Lees verder onder de foto)

De actie in Kortrijk.
Lieven Samyn De actie in Kortrijk.

In Leuven daagden zo’n 150 politieagenten op aan de rechtbank. Onder hen een stevige delegatie van de Leuvense politiezone, met inbegrip van de korpsleiding. Kitty Van Nieuwenhuysen zou op 1 januari 2008 de Leuvense politie komen versterken. Er was ook een afvaardiging vanuit Lot (Beersel), waar de moord plaatsvond.

Johan Van Nieuwenhuysen, de vader van Kitty die van 2009 tot 2016 deel uitmaakte van het Leuvense korps, was afwezig. Hij is gisteren met zijn vrouw op vakantie naar Spanje vertrokken. "We willen een sereen signaal geven dat Justitie hier te ver gegaan is. Niet alleen voor onze eigen mensen maar ook voor de maatschappij", stelden Rudi Conings (VSOA) en Michel Goyvaerts (NSPV) namens de politiebonden.

(Lees verder onder de foto)

Agenten voor de Leuvens rechtbank.
Patrick Vertommen Agenten voor de Leuvens rechtbank.

Meer dan honderd politiemensen verzamelden aan het nieuwe gerechtsgebouw in Gent. "Het geweld tegen onze mensen neemt toe", klinkt het daar bij de vakbonden. "We willen een signaal. Strafuitvoering, en zeker bij geweld tegen hulpverleners, moet veel en veel beter."

Hasselt

Aan de rechtbank van Hasselt ging het om een 25-tal actievoerders van de liberale overheidsvakbond VSOA. "Wij willen dat geweld tegen de politie op een correcte manier wordt aangepakt", klonk het daar. "Met de wetswijziging van een half jaar geleden, wordt geen rekening gehouden. We willen geen verminderingen van straf, wel de straf die wordt uitgesproken."

Volgens een vakbondsman in Hasselt staat aan het gerechtshof in Tongeren een honderdtal politiemensen een stille actie te voeren.

(Lees verder onder de foto)

De actie in Hasselt.
Birger Vandael De actie in Hasselt.

Kitty Van Nieuwenhuysen werd samen met haar collega onder vuur genomen toen ze in de vroege ochtend van 4 december 2007 na een homejacking op zoek was naar de bestuurder van een achtergelaten Volvo in de Beerselsestraat in Lot. De jonge vrouw overleed aan haar verwondingen. Anderhalve maand later pakte de politie drie verdachten op. Zij werden in 2011 veroordeeld tot 30 jaar cel.

De Luikse strafuitvoeringsrechtbank besliste pas om Noureddine Cheikhni – een van de moordenaars – onder elektronisch toezicht te plaatsen. Tot ongenoegen van de nabestaanden en de politie.

"Slag in het gezicht"

De vakbonden NSPV en VSOA reageerden uiterst verbolgen op de beslissing, die ze "een slag in het gezicht voor het politiepersoneel" noemen. Geweld tegen politie verdient de maximale straf, klinkt het. De bonden kregen naar eigen zeggen ook verschillende berichten via mail en sociale media van verontwaardigde collega's.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Remi Kastaar

  Als burger moet je de politie achter u krijgen ipv tegen u, samen aan een zeel!

 • Freddy Clauw

  Freddy Horion zit al 38 jaar in de cel …. dus het kan als justitie het wil !

 • Jan Verstrepen

  Justitie is hier een clauwen spel, ze laat zelf gangsters toe om straffeloos een politie agente neer te knallen, schietschijven zijn het geworden onze politie dank zij onze goede regering zolang Geens maar zijn cijfertjes haalt voor de kucht Europa. Moord maar verder heren hoe meer hoe liever.

 • Conny Van den Bosch

  Ik vind het schandalig dat Politiemensen denken dat een misdaad tegen hen zwaarder bestraft zou moeten worden dan tegen eender welke andere burger. Jullie zijn zelfs gewapend en dus in staat om jullie te verdedigen, WIJ NIET. Jullie krijgen na een werkonbekwaamheid nog steun.WIJ NIET. Als jullie sterven tijdens een confrontatie met criminelen volgt er een riante vergoeding en medailles. WIJ KRIJGEN NIKS. Het is wel met onze belastingen dat jullie betaald worden.

 • Eduard Dierckx

  De vakbonden zelf spelen hier een vuile rol en heulen samen met de overheid. Ik kan het weten na 38 jaar politiewerk. Justitie is één rotte boel! Lang Leve Kitty!